Dziś na śniadanie jajecznica. Taka na wypasie, a co! No i zdrowa, bo z pomidorami i… rzeżuchą 🙂
Rzeżucha jakby nie patrzeć, zazwyczaj kojarzy nam się z Wielkanocą i mało kto decyduje się hodować ją poza świętami. A szkoda, bo jest ona świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek, past czy właśnie jajecznicy. Do tego jest tania i szybko rośnie. Nie trzeba być też ogrodnikiem, by nam wyrosła, wystarczą jedynie nasiona, kawałek waty, ligniny lub kilka płatków kosmetycznych, talerzyk i woda. Po kilku dniach mamy świeże witaminy w domu.
składniki:
- 5 jaj
- 1/2 łyżeczki masła
- 4 pomidorki koktajlowe
- 2 plasterki szynki prosciutto
- garść rzeżuchy
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jajka, pomidorki koktajlowe przekrojone na ćwiartki i pokrojone na dowolne kawałki szynkę. Trzymamy na ogniu przez chwilkę, co chwilę mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z solą należy uważać, gdyż prosciutto same w sobie jest już dość słone. Przekładamy na talerz. Posypujemy rzeżuchą.
Warto wiedzieć, że rzeżucha:
– jest cennym źródłem wielu witamin: A, B1, B2, C, E, K, oraz składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, fosfor, kwas foliowy, wapń czy siarka
– obniża poziom cukru we krwi
– zawiera łatwo przyswajalny jod, przez co polecana jest osobom z niedoczynnością tarczycy
– zawarty w niej chrom wspomaga pracę trzustki
– poprawia apetyt
– dezynfekuje jamę ustną oraz przewód pokarmowy
– ma działanie moczopędne
Co o tym myślisz?