Każdy kto tutaj dotrze jest zwycięzcą! Serio!
Paskudny, stary magazyn z milionem sekretnych korytarzy, schodów i zakamarków, niczym ze scen dobrego horroru i … mnóstwem firm, które właśnie tu znalazły swoją miejscówkę. Wśród nich, na 9 piętrze Polish Your Cooking – studio kulinarne, w którym szefuje Michał Piosik.
Czego jak czego, ale widoku z okna można tu pozazdrościć! Zresztą co tu dużo mówić, zobaczcie sami…
Wnętrze całkiem spore, jasne z ciekawym klimatem i kilkoma, póki co dość skromnie wyposażonymi stanowiskami, przy których można doskonalić swoje umiejętności kulinarne i poznawać nowe smaki. Wszystko pod czujnym okiem Michała.
studio Polish Your Cooking, fot. Joanna Schrade
Tym razem tematem przewodnim były grzyby. Skoro na nie sezon, warto wiedzieć, co można z nich zrobić oprócz standardowego zapakowania w słoiki i zalania mieszanką octową.
W baaaaaaaaaaaardzo miłym towarzystwie przyrządzaliśmy stir-fry z boczniaków, risotto z prawdziwkami i trufle na deser.
O ile risotto znam, truflowy deser także choć nieco w innej wersji, tak stir-fry z boczniaków było dla mnie nowością, które pokochałam miłością ogromną! Składniki łatwo dostępne, proste, wykonanie szybkie i meeeeeeeega smaczne, szczególnie dla wegetarian i miłośników kuchni azjatyckiej!
Nie będę taka i podzielę się przepisem, bo mam nadzieję, że i Was zachwyci 🙂
składniki:
glazura:
- 2 łyżki bulionu warzywnego
- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
sos:
- 4 łyżki bulionu warzywnego
- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sherry
- 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
danie:
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- papryczka chili – ilość wedle uznania
- 2 łyżki oleju kkosowego
- 250 g boczniaków
- 50 g groszku cukrowego
- 4 źdźbła szczypioru
– opcjonalnie 1 łyżeczka sezamu
Przygotowanie:
1. Pokrój boczniaki na paski.
2. Wymieszaj składniki do glazury w jednej szklance, zaś składniki sosu w drugiej.
3. Rozgrzej połowę oleju kokosowego na patelni. Wrzuć boczniaki i obsmażaj podrzucając, aż zbrązowieją. Dolej glazurę i smaż dopóki nie obtoczy boczniaków.
4. Rozgrzej resztę oleju, posiekany (lub pokrojony w cienkie plastry) czosnek, imbir i chilli, dorzuć groszek cukrowy. Smaż przez 3-4 minuty i zalej sosem. Po zagotowaniu dodaj boczniaki i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
5. Podawaj posypane poszatkowanym szczypiorem i sezamem.
stir-fry z boczniaków, fot. Joanna Schrade
groszek cukrowy, fot. Joanna Schrade
stir-fry z boczniaków wg przepisu Michała Piosika, fot. Joanna Schrade
Miłym akcentem na koniec były certyfikaty i drewniane łyżki wręczane wszystkim uczestnikom warsztatów.
Pyszne jedzenie, domowe wino, ciekawe, nowe towarzystwo – tak spędzać wieczory mogę codziennie!
Dziękuję Zomato i Aktivist za zaproszenie!
Co o tym myślisz?