Lassi to jeden z najpopularniejszych napojów orzeźwiający w Indiach. Przyrządzany z jogurtu naturalnego, wody i aromatycznych przypraw. Tradycyjne indyjskie lassi doprawiane jest solą i chilli, bardziej współczesne z wody różanej i owoców.
Dziś wprawdzie nie ma wielkich upałów i pewnie takich jak w Indiach nigdy nie będzie (dziś dla przykładu w Warszawie mamy +20°C, a w Ajmer, mieście położonym w górach Arawali, w północno-zachodnich Indiach, temperatura wynosi … 43 stopnie), jednak z każdym dniem ma być u nas coraz cieplej, pod koniec tygodnia nawet 28. Każdy z nas zapewne będzie wtedy szukał orzeźwienia, jak nie w zimnym piwku, to w coca-coli. Ja z kolei coli nie piję już od dawa, po piwo sięgam bardzo sporadycznie, za to zimnym owocowym lassi, lemoniadą czy smoothie nie pogardzę.
Jako, że trwa sezon na truskawki, wykorzystałam je do dzisiejszego napoju. Oczywiście możecie użyć tu innych owoców, najlepiej lekko kwaskowe
składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 0,5 l jogurtu naturalnego
- 0,5 l wody
- 0,5 szkl pokruszonego lodu
- szczypta soli
- 4 ziarna kardamonu
- 3 łyżki miodu płynnego (jeśli nie lubicie lub nie możecie, można dodać cukier lub stewię, jako zdrowy zamiennik cukru)
- do każdej porcji dodałam nasiona chia (zamiast tego można dodać listek świeżej mięty lub po prostu kawałek truskawki)
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przelewamy do szklaneczek i od razu podajemy. Przed podaniem dobrze jest użyć czegoś do dekoracji, wtedy wszystko od razu lepiej smakuje. Świetnie sprawdzi się świeży listek mięty, bazylii, jakiś owoc lub nasiona chia.
Pozostaje nam tylko czekać na słońce 🙂
Co o tym myślisz?