Otwierasz rano oczy i zza żaluzji widzisz wdzierające się do pokoju słońce. Na dodatek słupek rtęci wskazuje coraz wyższe temperatury, co napawa radością i świadczy już tylko o tym, że mamy wiosnę! Czas więc na lżejsze śniadania i jeszcze więcej kolorowych potraw.
Dzisiejsza pogoda zachęciła mnie do przygotowania na śniadanie zupełnie czegoś innego – tataru z suszonych na słońcu pomidorów i kiszonych ogórków, autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło. Połączenie składników, na pierwszy rzut oka może zaskakiwać, jednak efekt końcowy jest w pełni zadowalający. Taki wegański tatar można potraktować jako pastę na kanapki, lub odpowiednio podając na talerzu, danie na elegancką kolację.
składniki:
- 100 g suszonych pomidorów (w zalewie)
- 100 g kiszonych ogórków
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Pomidory i ogórki szatkujemy, przekładamy do miseczki. Doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo mielonym), odrobiną soli i sokiem z cytryny. Całość mieszamy i odkładamy do lodówki na ok 20-30 minut, aby przegryzły się smaki.
Gotowe!
Co o tym myślisz?