Bruschetta to jedna z najbardziej znanych i lubianych włoskich przekąsek. Jej podstawą jest chrupiące, najczęściej grillowane i jeszcze ciepłe pieczywo, natarte czosnkiem, polane sporą ilością oliwy. Dodatkami – zazwyczaj pokrojone w kostkę pomidory, świeże zioła, sól i świeżo mielony pieprz. Niektórzy dodają mozzarellę, parmezan albo ricottę. Ja standardowo, robię ją „po swojemu”.
składniki:
- 2-3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- ok 4 cm białej rzodkwi (lub cebuli)
- garść kolendry (lub bazylii)
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
no i pieczywo, nasze ulubione – u mnie razowa maca.
Jak zrobić bruschettę? Umyte i osuszone pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę rzodkiew, zioła, doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i oliwę. Całość mieszamy. Miseczkę przykrywamy folią, odkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Z grillowanym (można skorzystać ze zwykłego piekarnika lub tostera) pieczywem smakuje najlepiej!
Bruschetta to świetny pomysł na śniadanie czy kolację, idealnie sprawdzi się jako szybka i zdrowa, fit przekąska.
Jeśli nie musicie liczyć kalorii, mozzarella będzie idealnym dodatkiem!
Z ciekawostek… 2 lutego każdego roku w miejscowości Spello odbywa się święto bruschetty.
Wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni polecam też prosty i sprawdzony przepis na pizzę
Co o tym myślisz?