Dziś polecam Wam bardzo smaczne, sycące danie wegetariańskie, które powstało w wyniku moich eksperymentów w kuchni. Nie ma się co tu rozpisywać – wyszło extra! Do tego jeszcze lampeczka białego, schłodzonego wina i wszyscy najedzeni i zadowoleni 🙂
potrzebne składniki (porcja dla 2 osób):
- 1 średni bakłażan
- 6-8 średnich ziemniaków (najlepiej takich, które po ugotowaniu się nie rozlecą)
- 1 mozzarella
- 2 plastry sera feta lub koziego (użyłam koziego, bo akurat taki miałam w domu)
- 1/2 opak świeżego szpinaku
- suszona bazylia i oregano (lub te zioła, które lubicie)
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonego kminku (opcjonalnie)
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki sera tartego typu parmezan
- 1 puszka pomidorów (w sezonie można użyć oczywiście świeżych pomidorów obranych ze skórki)
- 2 ząbki czosnku (najlepiej polskiego, gdyż ma intensywniejszy smak)
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz
Bakłażana myjemy, kroimy w talarki, delikatnie solimy i odkładamy na 1 godz po to, by pozbyć się nadmiaru wody zawartej w bakłażanie. Do blendera wrzucamy obrany ze skórki czosnek, cebulę, 4 łyżki oliwy z oliwek i odrobinę pieprzu. Blendujemy aż do uzyskania jednolitej papki. Całość przerzucamy na patelnię i podsmażamy. Nie dodajemy więcej tłuszczu, gdyż dodana wcześniej oliwa powinna w zupełności wystarczyć. Kiedy warzywa się zarumienią, dodajemy pomidory z puszki (lub pomidory obrane ze skórki) i podgotowujemy ok 5 minut. Na koniec dokładamy starty parmezan (lub inny twardy ser) i doprawiamy solą. W międzyczasie podgotujemy obrane ze skórki ziemniaki. Tu warto użyć takich, które podczas gotowania nam się nie rozpadną. Ziemniaki powinny być tylko podgotowane a nie ugotowane (czyli takie al’dente). W żaroodpornym naczyniu układamy warstwowo: bakłażany, sos pomidorowy z garnka, suszoną bazylię i oregano (lub inne zioła, które lubicie), pokrojone (ćwiartki, talarki lub jak chcecie) ziemniaki. Całość posypujemy bułką tartą, mielonym kminkiem (choć niekoniecznie) i polewamy oliwą z oliwek. Na koniec dodajemy pokrojoną w plastry mozzarellę oraz ser feta lub kozi. Skrapiamy oliwą z oliwek.
Zapiekamy w temp. 175 °C przez ok 30-40 min w zależności od piekarnika.
Zapiekankę podajemy ze świeżym szpinakiem.
Smacznego!
Co o tym myślisz?