Ojjojoj… zdecydowanie nie jest to przekąska/deser dla osób będących na diecie. Kalorie, kalorie i jeszcze raz kalorie, ale za to taaaaaaaaakie pyszne!
Gdybym miała wymienić jakieś jedzeniowe grzechy dzieciństwa, to szyszki z pewnością znalazłyby się na pierwszym miejscu. No ale co tam, raz nie zawsze, zawsze nie wciąż 😉
składniki:
- 1 kostka masła
- 1/2 szkl mleka
- 1 szkl cukru
- 3 szkl mleka w proszku (byle nie granulowane!)
- 2-3 łyżki kakao (holenderskie)
- 1/2 opak ryżu preparowanego
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mleko, cukier i kakao. Gotujemy ok 5 min, po czym dokładamy mleko w proszku. Zdejmujemy z kuchenki i bardzo dokładnie mieszamy. Kiedy masa czekoladowa nieco nam wystygnie, dodajemy ryż preparowany. Całość mieszamy, mieszankę formujemy na kształt szyszek, odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Co o tym myślisz?