Dziś jeden z prostszych przepisów na lekką i pożywną sałatkę, idealną na lato. Prosta w wykonaniu, smaczna, może stanowić samodzielny posiłek, lub służyć jako dodatek do pieczywa, na przykład tostów.
składniki:
- 1 ogórek długi (lub kilka gruntowych)
- 6-8 łodyżek dymki
- 6 paluszków krabowych surimi (dobrej jakości – tu warto porównać procent mięsa krabowego)
- 1 łyżka sezamu
dressing:
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 cm papryczki chilli
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- sok z 1/2 limonki
Umytego ogórka kroimy w średniej grubości plastry, a następnie w paski (pomijamy gniazda nasienne – nie będą się nadawały). Paluszki krabowe palcami rozrywamy na cieńsze kawałki, dymkę kroimy na długość ogórka (ok 4-5 cm paski). Przekładamy do niewielkiego naczynia.
W miseczce rozrabiamy sos – czosnek, chilli i imbir szatkujemy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Powstałym sosem polewamy warzywa i surimi. Mieszamy, odkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem posypujemy sezamem.
Co o tym myślisz?