Z jakich produktów słynie Szwecja? Jakie przyprawy znajdziemy w szwedzkiej kuchni? W czym tkwi tajemnica szwedzkiego „lagom”? oraz jakie obowiązkowe dania znajdziemy na świątecznym, szwedzkim stole? O tym rozmawialiśmy dziś podczas wizyty w Ambasadzie Szwecji z Michałem Godyniem, szefem kuchni w rezydencji ambasadora, z którym wspólnie przygotowywaliśmy najbardziej znane, bożonarodzeniowe skandynawskie potrawy…
Śledzie w sosie kawowym to jedno z tych dań, które absolutnie podbiło nasze serca. Celowo piszę tu w liczbie mnogiej, bo gdy wspólnie kosztowaliśmy przyrządzonego specjału, pomimo tak różnych gustów, achów i ochów nie było końca! Niezwykle zaskakujące i nietypowe jak na polskie podniebienie połączenie smaków, do tego prosty sposób przyrządzenia – TAK! Tego po prostu trzeba spróbować!
śledzie w sosie z kawy, miodu i musztardy
marynata podstawowa:
- woda (300 ml)
- cukier (200 g – tak, tak, tu nie ma błędu! 200 g!)
- ocet spirytusowy 10% (100 ml)
- marchewka (1 szt)
- cebula (2 szt)
- liście laurowe (4 szt)
- ziele angielskie (6 ziaren)
sos musztardowo-kawowy
- mielona kawa (1 łyżka)
- musztarda (150 ml)
- cukier (100 g)
- ocet winny biały 6% (5 łyżek)
- miód (1,5 łyżki)
- olej słonecznikowy (150 ml)
- sól (1 łyżeczka)
no i śledź oczywiście, zwykły, solony – ok 800 g
Przygotowanie:

Solone śledzie przekładamy do miseczki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 15 minut. Proces powtarzamy kilkukrotnie, by tym sposobem pozbyć się nadmiaru soli.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe oraz ocet. Dokładamy pokrojone na mniejsze części śledzie, całość mieszamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) w celu zamarynowania.
Zamarynowane śledzie wyciągamy z lodówki, dokładnie odsączamy, odkładamy na bok.
Czas na sos musztardowo-kawowy. W misce łączymy musztardę, cukier, miód oraz ocet winny i mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy kawę, sól i olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy zamarynowane śledzie, znów mieszamy i ponownie marynujemy, minimum 12 godzin.
Co o tym myślisz?