sałatka

Sałatka z aromatycznym pieczonym burakiem i fetą

Naszła mnie ochota na jakąś smaczną sałatkę. W zasadzie to mogłabym przygotować na szybko coś sprawdzonego, no ale ta moja nieustająca ciekawość i chęć eksperymentowania sprawiają, że bardziej ciągnie mnie w stronę nowości 😉 Tym bardziej, że od Kaśki dostałam butelkę smacznej oliwy, a także ser feta. Ciężko więc byłoby od razu nie wypróbować tych darów 😉 Ostatnio zasmakowałam też w pieczonych warzywach, z których można przyrządzić naprawdę smaczne i zdrowe zarówno dania główne jak i przekąski, jak choćby chipsy z marchewki, dlatego też chętnie sięgnęłam po buraczki, które akurat miałam w lodówce.

Z tymi burakami to jest tak, że w postaci surowej smakują nieciekawie, powiedziałabym nawet, że mają specyficzny ziemisty smak, dlatego też gdy robię sok warzywny z dodatkiem buraka, daję go naprawdę niewiele. Buraki pieczone czy gotowane, to już zupełnie co innego. Smaczne i jakby lekko słodkie.

I tym też sposobem ziemiste buraki zamieniłam w słodkawy dodatek do mojej sałatki 🙂

sałatka:

  • 4 średnie buraki
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1/3 kostki fety
  • garść sałaty
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie
  • gałązka rozmarynu
  • 2-3 plastry cytryny

sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • sól i pieprz do smaku

Buraczki obieramy ze skórki, kroimy na średniej grubości plastry i umieszczamy na blasze do pieczenia (lub w żaroodpornym naczyniu). Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, całość polewamy oliwą. Na wierzch kładziemy plastry cytryny i gałązkę rozmarynu, który nada buraczkom przyjemnego, śródziemnomorskiego aromatu. Pieczemy przez ok 30 min (w zależności od piekarnika, buraczki powinny być miękkie) w temperaturze 200°C.

Na talerz wykładamy mix sałat, ugotowaną fasolkę szparagową, kapary i upieczone ziemniaki. Całość posypujemy pokruszoną fetą, słonecznikiem i sosem, który powstał z połączenia oliwy z oliwek, wyciśniętego soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę, pieprzu i soli oraz oliwy pozostałej z pieczenia buraków.

Smacznego!

 

Komentarze

Co o tym myślisz?