Co tu dużo pisać? – pyszna jest!
Przepisów na sałatkę śledziową jest całe mnóstwo. Podstawą każdej jest śledź, reszta to już kwestia indywidualna: ziemniaki, ogórki, cebula, buraki ale też i papryka świeża lub konserwowa, rodzynki, ananas, mango. Jedynym słowem mówiąc co kto lubi, co kto ma, co kto może.
sałatka śledziowa
- śledzie – matiasy (3 płaty, polecam te, z certyfikatem MSC,
- ziemniaki (3-4 szt, najlepiej sprawdzą się sałatkowe, czyli takie, które po ugotowaniu nie rozpadną się)
- kukurydza konserwowa (1 puszka)
- ogórki kiszone (3 szt)
- cebula (użyłam czerwonej, 1 średnia)
- pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony)
- sos sojowy (niewielka ilość) lub sól do smaku
- szczypiorek (ilość wedle uznania)
- musztarda (użyłam sarepskiej, 1 łyżka)
- majonez (2 łyżki)
- opcjonalnie – dowolne kiełki
Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, ogórki i szczypiorek, dokładamy odsączoną kukurydzę i pokrojone w kostkę matiasy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, sosem sojowym, musztardą i majonezem. Całość dokładnie mieszamy, odkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki w celu schłodzenia i przegryzienia się smaków.
Tak przygotowana sałatka najlepiej smakuje następnego dnia.
…
Pamiętajcie, by kupując ryby wybierać te, z certyfikatem MSC. Niebieski znaczek umieszczony na opakowaniu oznacza, że wybrane przez nas produkty pochodzą z przyjaznych środowisku, legalnych i kontrolowanych łowisk, czyli takich, w których połowy prowadzone są w sposób rozważny a nie rabunkowy i nie zagrażający całej populacji.
Więcej informacji o kampanii, jak i przepis na tatar ze śledzia znajdziecie tutaj
…
Co o tym myślisz?