sałatka gyros

Sałatka gyros

Tę sałatkę uwielbiają u mnie w domu wszyscy. No i jest z mięsem! Sałatki zazwyczaj robi się błyskawicznie, ta wymaga nieco więcej czasu, ale zapewniam, że jest tego warta. Najlepiej zapodać sobie w kuchni jakaś muzyczkę i podrygiwać w rytm krojąc pierś z kurczaka, który jest tu jednym z najważniejszych składników.

gyros przepis

  • filet z kurczaka
  • kukurydza (1 puszka lub 1 kolba)
  • ogórki konserwowe (kilka, w zależności od wielkości – proporcje warzyw powinny być podobne)
  • cebula (ok 2 szt)
  • czerwona papryka konserwowa (proporcje warzyw powinny być podobne)
  • kapusta pekińska (1 mała)
  • przyprawa gyros
  • olej (np. rzepakowy, 1 łyżka)
  • sos ( 4 łyżki majonezu + 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu + 1 łyżka ziół prowansalskich + sos sojowy do smaku- w przypadku osób chorych na kandydozę – sól)

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, mocno przyprawiamy: sól, papryka słodka, czosnek, kolendra, gorczyca, majeranek, rozmaryn, jałowiec,cebula, chili, kurkuma, ziele angielskie i goździki). Jeśli ktoś może spożywać cukru, może użyć już gotowej przyprawy kebab-gyros firmy Prymat. Ponieważ mocno muszę uważać na skład produktów, nie używam gotowych mieszanek przypraw, do których często dodawane są różne świństwa typu glutaminian sodu, sztuczne barwniki, a także cukier, którego osoby chore na kandydozę spożywać nie mogą. Wyżej wspomniana przeze mnie mieszanka, według informacji zawartej na opakowaniu nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu oraz sztucznych barwników ale zawiera cukier więc musiałam zrobić ją sama. Podobnie sprawa ma się do kukurydzy, ogórków i papryki. Jeśli nie macie przeciwwskazań, możecie je kupić gotowe w puszce i słoiku.

Pokrojone i przyprawione piersi kurczaka podsmażamy na odrobinie masła klarowanego. Odstawiamy do ostygnięcia. W lekko osolonej wodzie gotujemy kolbę kukurydzy. W kostkę kroimy ogórki konserwowe i paprykę a także kapustę pekińską i cebulę. Wszystko wrzucamy do jednej miski.

Czas na sos, który robi się bardzo szybko. Majonez + koncentrat pomidorowy lub ketchup + zioła prowansalskie + sos sojowy do smaku. Mieszamy i dodajemy do pozostałych składników.

Sałatka gyros najlepiej smakuje następnego dnia, gdy składniki porządnie się przegryzą.

Smacznego!

Kilka innych pomysłów na sałatki

 

Komentarze

Co o tym myślisz?