Tak bardzo brakuje mi już słońca, że podświadomie wyszukuję potraw, które kojarzą mi się z ciepłymi krajami i wakacjami.
Dziś padło na Włochy i popularne w tym kraju risotto. Wprawdzie bez dodatku wina i mięsa, ale równie smaczne.
składniki (porcja dla 2 osób):
- 1 średnia cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 10 pieczarek
- brokuły
- 4 łyżki pestek z dyni
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżki sosu sojowego
- 1 szkl ryżu arborio
Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Brokuły, ok 5 min gotujemy na parze, kroimy na kawałki, a następnie wraz z pokrojoną papryką, cebulą i pieczarkami podsmażamy na oleju rzepakowym. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy olej sezamowy, sojowy oraz pestki dyni. Trzymamy na ogniu ok 3 min. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i od razu przekładamy na talerze.
Risotto jest bardzo syte, dlatego też nie ma sensu nakładania na talerz wielkich porcji.
Smacznego!
Co o tym myślisz?