Przepis na potrawkę warzywną, zgodną z zaleceniami diety owocowo-warzywnej dr Dąbrowskiej zrodził się w mojej głowie w 41 dniu mojej kuracji. Jest to modyfikacja dania z duszonymi porami, które robiłam już wcześniej i które po prostu UWIELBIAM! Tym razem dodałam tu więcej warzyw.
Potrawka dzięki użytym przyprawom jest bardzo aromatyczna, nie ma tu żadnej chemii, nie ma też tłuszczu, białka i węglowodanów, jest całkowicie wegańska. Przygotowuje się ją w zaledwie kilka minut jest więc prawdziwym wybawieniem dla wszystkich tych, którzy lubią zjeść smacznie ale też niekoniecznie lubią stać godzinami w kuchni.
potrawka warzywna – przepis
składniki na 2 porcje:
- seler naciowy (1 łodyga)
- por (1 mały)
- papryka
- kalafior (kilka różyczek)
- czosnek (1 ząbek)
- koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
- przyprawy: użyłam gotowej mieszanki przypraw do ziemniaków z dozwolonym podczas diety składem: sól, czosnek, cząber, kolendra, cebula, papryka słodka, majeranek, koperek, chili, pieprz czarny
- imbir w proszku (aby ogrzać organizm od środka)
- świeże zioła – wedle uznania, u mnie kolendra i mięta pieprzowa
Umyte i pokrojone warzywa grillujemy na suchej patelni przez kilka minut. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy suszone przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i podlewamy niewielką ilością wody (ok pół szklanki). Całość dusimy na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy w celu połączenia się smaków.
Podajemy ze świeżymi ziołami.
Na zdrowie!
Co o tym myślisz?