Pomysł na obiad?
Kalafior w wersji azjatyckiej! Bez smażenia, bez gotowania, bez tłuszczu, za to szybko i smacznie.
składniki i przepis:
- kalafior
- bułka tarta
- jajko
- sól do smaku
sos:
- sos sojowy (1 łyżka)
- miód (3 łyżki)
- czosnek (1 ząbek)
- papryczka chilli (lub chilli w proszku – ilość wedle uznania)
- mąka ziemniaczana (1 łyżka)
- woda (4 łyżki)
Kalafior podzielony na różyczki panierujemy podobnie jak kotlety schabowe – mocząc w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej doprawionej do smaku solą. Panierowany kalafior przekładamy na papier do pieczenia i trzymamy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do niewielkiego garnka wlewamy sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chilli. Całość gotujemy na małym ogniu ok 2 minut, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Trzymamy na ogniu do czasu aż sos zacznie gęstnieć.
Pieczony kalafior polewamy sosem i ponownie pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Chrupiący kalafior posypujemy dymką (część zielona). Ryż będzie tu świetnym dodatkiem.
„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„
Inny przepis na kalafior? Może zupa kalafiorowa?
Co o tym myślisz?