Idealny dodatek do świeżego, chrupiącego pieczywa – pasta z makreli według przepisu Jamiego Olivera!
składniki na pastę z makreli:
- średniej wielkości wędzona makrela (ok 300 g)
- 1 łyżka chrzanu kremowego
- 1 opakowanie (200 g) kremowego serka tupu Almette (użyłam śmietankowego)
- pęczek świeżej natki pietruszki
- mały pęczek rzodkiewek
- 1/2 cytryny
- świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie łyżka oliwy dobrej jakości
składniki na pastę z makreli
Do miseczki wkładamy mięso z makreli pozbawione ości i skóry, chrzan, serek i natkę pietruszki. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok, całość miksujemy. Przekładamy do salaterki, przykrywamy folią i schładzamy w lodówce ok 30 minut.
Przed podaniem skrapiamy oliwą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z pokrojoną rzodkiewką i chrupiącym pieczywem.
Jeśli lubicie przepisy autorstwa Jamiego zachęcam Was do spróbowania curry w dwóch wersjach
Co o tym myślisz?