Kalendarzowa zima w pełni, chociaż patrząc przez okno można mieć wątpliwości. Wprawdzie niektóre dni przypominają bardziej wiosnę niż zimę, czego dowodem są choćby moje zioła mieszkające nadal na balkonie w nienaruszonym od lata stanie, to jednak musimy pamiętać, że to jednak zima. Sporo ludzi widząc słońce i temperatury dość nietypowe jak na zimę bo porządnie plusowe, ubiera się jak na wiosnę, więc przeziębienie gotowe. Tak czy siak, właśnie teraz powinniśmy faszerować organizm porządnymi dawkami witamin, najlepiej w postaci warzyw i owoców. Można przyrządzić z nich fajne sałatki a można też i wyczarować jeszcze fajniejsze napoje.
Dziś wygrzebałam ze spiżarni sokowirówkę i zrobiłam dwie wersje owocowego Smoothie, bogatego w wit. C. Wykorzystałam tu mleko kokosowe, które bogate jest w fosfor, potas, błonnik, żelazo, wit B i C. Mleko kokosowe ma działanie antywirusowe, antybakteryjne i działa przeciwgrzybicznie, jest świetną alternatywą dla osób mających alergię na mleko krowie lub nie tolerują laktozy.
Smoothie to nic innego, jak zmiksowany i schłodzony napój o gęstej, kremowej konsystencji przygotowany na bazie owoców lub warzyw.
Zielone Smoothie z kiwi:
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 6 obranych ze skórki kiwi
- 2 łyżki miodu spadziowego (oczywiście możecie użyć dowolnego)
Pomarańczowe Smoothie z ziołami:
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 2 duże pomarańcze
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
Jak sokowirówka działa nie muszę tłumaczyć 🙂
Pychotka!
Takie napoje można pić cały rok, latem w wersji schłodzonej z wykorzystaniem owoców sezonowych a zimą o temperaturze pokojowej (chociaż niekoniecznie).
Co o tym myślisz?