Po tygodniowym pobycie w domu rodzinnym, gdzie dominuje przede wszystkim polska, standardowa kuchnia, zatęskniłam za jedzeniem bardziej niezwykłym i trochę eksperymentalnym. Dziś zrobiłam orientalne danie z rybą w cieście, warzywami i ryżem. Fajne i smaczne jedzenie, chociaż zdecydowanie weekendowe, gdyż jego przygotowanie jest dość czasochłonne. No i bardziej dla tych, co to nie liczą aż tak bardzo kalorii.
potrzebne nam będą:
- 0,5 kg polędwicy z dorsza atlantyckiego
- 1 limonka
- 3 jajka
- 1-2 łyżeczki proszkowanego chilli (ilość zależy od tego jaką ostrość lubicie)
- 1/2 papryki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki polskiego czosnku
- 1 por
- 1/3 słoika pędów bambusa
- ok 4 cm imbiru
- ok 5 cm trawy cytrynowej
- 4 łyżki białego, dowolnego wina
- 2 plastry świeżego ananasa (miękkie części)
- 1/2 szkl mleka kokosowego (lub bulion warzywny, jeśli nie lubicie mleczka)
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 2/3 szkl mąki
- 1 opak ryżu
- sól i pieprz do smaku
- 400 ml oleju do głębokiego smażenia
Rybę kroimy w średniej wielkości kostkę, skrapiamy sosem sojowym i sokiem z limonki. Wkładamy do lodówki na 20 min. W międzyczasie wyrabiamy ciasto – mieszamy jajka, mąkę, suszone chilli i dowolne białe wino. Warzywa – paprykę, cebulę, pora, ananasa i pędy bambusa kroimy w cienkie paski, imbir siekamy, czosnek kroimy na plasterki, całość wrzucamy do miski. Rybę maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu. Kiedy uzyska kolor złocisty, wyciągamy i przekładamy na ręczniczek kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pod koniec smażenia ryb w panierce, wyciągamy drugi garnek, w którym podusimy trochę nasze warzywa. Do garnka wlewamy sos rybny, sos sojowy i mleko kokosowe (jeśli nie lubicie możecie użyć bulionu warzywnego). Dusimy pod przykryciem ok 10 minut. W kolejnym garnku gotujemy ryż, który po ugotowaniu dodajemy do warzyw. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy na talerz. Dodajemy rybę.
Smacznego!
Co o tym myślisz?