Orientalna polędwica z dorsza atlantyckiego

Po tygodniowym pobycie w domu rodzinnym, gdzie dominuje przede wszystkim polska, standardowa kuchnia, zatęskniłam za jedzeniem bardziej niezwykłym i trochę eksperymentalnym. Dziś zrobiłam orientalne danie z rybą w cieście, warzywami i ryżem. Fajne i smaczne jedzenie, chociaż zdecydowanie weekendowe, gdyż jego przygotowanie jest dość czasochłonne. No i bardziej dla tych, co to nie liczą aż tak bardzo kalorii.

potrzebne nam będą:

  • 0,5 kg polędwicy z dorsza atlantyckiego
  • 1 limonka
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżeczki proszkowanego chilli (ilość zależy od tego jaką ostrość lubicie)
  • 1/2 papryki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki polskiego czosnku
  • 1 por
  • 1/3 słoika pędów bambusa
  • ok 4 cm imbiru
  • ok 5 cm trawy cytrynowej
  • 4 łyżki białego, dowolnego wina
  • 2 plastry świeżego ananasa (miękkie części)
  • 1/2 szkl mleka kokosowego (lub bulion warzywny, jeśli nie lubicie mleczka)
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 2/3 szkl mąki
  • 1 opak ryżu
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 ml oleju do głębokiego smażenia

Rybę kroimy w średniej wielkości kostkę, skrapiamy sosem sojowym i sokiem z limonki. Wkładamy do lodówki na 20 min. W międzyczasie wyrabiamy ciasto – mieszamy jajka, mąkę, suszone chilli i dowolne białe wino. Warzywa – paprykę, cebulę, pora, ananasa i pędy bambusa kroimy w cienkie paski, imbir siekamy, czosnek kroimy na plasterki, całość wrzucamy do miski. Rybę maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu. Kiedy uzyska kolor złocisty, wyciągamy i przekładamy na ręczniczek kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pod koniec smażenia ryb w panierce, wyciągamy drugi garnek, w którym podusimy trochę nasze warzywa. Do garnka wlewamy sos rybny, sos sojowy i mleko kokosowe (jeśli nie lubicie możecie użyć bulionu warzywnego). Dusimy pod przykryciem ok 10 minut. W kolejnym garnku gotujemy ryż, który po ugotowaniu dodajemy do warzyw. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy na talerz. Dodajemy rybę.

dorsz-w-panierce2 dorsz-w-panierce3

Smacznego!

Komentarze

Co o tym myślisz?