Prosta, ale za to bardzo smaczna propozycja zarówno na śniadanie jak i na kolację dla wszystkich aktywnych – omlet białkowy z sezonowymi szparagami i szynką prosciutto. Idealny posiłek dla wszystkich proteinożerców 🙂
składniki (porcja dla 1 osoby):
- białko z 3 jajek
- 3 zielone szparagi
- 1 plaster szynki prosciutto
- 1/2 łyżeczki masła (opcjonalnie, bo bez masła też wyjdzie)
- sól i pieprz do smaku
- odrobina startego sera typu parmazan
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wlewamy roztrzepane białko z jajek, delikatnie solimy, dodajemy ugotowane wcześniej na parze (gotowałam 10 min) szparagi oraz kawałki szynki prosciutto. Trzymamy na średnim ogniu aż białko porządnie się zetnie. Przekładamy na talerz, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną startego sera typu parmezan.
Smacznego aktywnego!
Co o tym myślisz?