Kilka dobrych lat temu, w zeszycie kucharskim mojej mamy, znalazłam przepis na niecodzienny farsz, który od razu podbił moje serce. Uwielbiam łososia, wiedziałam więc, że będzie to coś idealnego dla mnie. Nie myliłam się i śmiało mogę powiedzieć, że jest to najlepszy farsz do pierogów, jaki w życiu jadłam! Śmiało mogę też powiedzieć, że pierogi z łososiowym farszem znikają u nas ze świątecznego stołu jako pierwsze (a wcale nie jest ich mało!!)
najlepszy farsz do pierogów
- surowy łosoś norweski (filety, 150 g)
- wędzony łosoś norweski (150 g)
- cebula (50 g )
- suszone pomidory w oleju (50 g)
- koperek (1/2 pęczka)
- 1/2 cytryny
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki cukru
Filety i cebulę drobno posiekać, dodać pokrojone pomidory i koperek. Doprawić do smaku cytryną, ewentualnie dodać odrobinę cukru. Całość dokładnie pomieszać i odstawić do lodówki na ok 30 minut.
Taki farsz świetnie pasuje zarówno do pierogów, jak i do pasztecików.
…
Jeśli lubisz łososia, spróbuj także sałatki z rukolą, suszonymi pomidorami i łososiem
Co o tym myślisz?