- 170 g ciastek maślanych
- 70 g masła
- 400 g malin (jagód, truskawek, porzeczek lub innych kwaskowatych owoców) – kilka zostawiamy do dekoracji
- 250 g ricotty
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 2 galaretki o smaku malinowym (lub innej w zależności od użytych owoców – lub agar dla wegetarian)
- 250 ml wody
- 250 g serka typu danio (opcjonalnie)
polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady (zdrowiej będzie użyć gorzkiej ciemnej)
- 3łyżki oleju kokosowego
Rozgniecione na „piasek” ciastka (tu można użyć miksera, tłuczka do mięsa lub wałka), mieszamy z roztopionym masłem, ugniatamy i układamy na dno tortownicy. Dokładnie dociskamy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na 15-20 minut.
W 250 ml wrzącej wody rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do ostygnięcia.
Owoce miksujemy, dodajemy ricottę (i serek danio jeśli zdecydujemy się na jego dodanie), ostudzone galaretki i ubitą na sztywno śmietanę. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Uzyskaną masę sernikową wylewamy na spód z ciastek i ponownie wkładamy do lodówki.
Kiedy masa całkowicie stężeje (ok 3-4 godz), dekorujemy świeżymi owocami, polewamy polewą – czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego.