Kurczak z warzywami z woka

Witajcie miłośnicy biegania i smakowitej kuchni!

Dzisiaj podrzucam Wam przepis na pyszne, zdrowe, sycące i szybkie danie, które świetnie sprawdzi się po treningu – kurczak w woku z kolorowymi warzywami – idealne połączenie smaku i prostoty przygotowania. To danie dostarcza białka, niezbędnych składników odżywczych i warzyw, które pomogą w regeneracji mięśni.

składniki:

  • filet z kurczaka – jeden podwójny
  • papryka (taka, jaką lubimy) – 1 szt
  • marchewka – 2 szt
  • mała cukinia – 1 szt
  • cebula, pokrojona w piórka – 1szt
  • czosnku – 3 ząbki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sos rybny (opcjonalnie – 1 łyżka)
  • miód -1-2 łyżki)
  • sok z limonki lub cytryny
  • makaron soba lub ryż (lub inny, według uznania)
  • olej do smażenia – użyłam sezamowego
  • świeża kolendra – opcjonalnie

przepis:

  • Pokrój filet z kurczaka na kawałki
  • W dużym woku lub głębokiej patelni podsmaż kurczaka na odrobinie oleju sezamowego.
  • Dodaj pokrojoną w paski paprykę, marchewkę, cukinię, czosnek i cebulę.
  • Skrop warzywa sosem sojowym i odrobiną miodu.
  • Smaż całość przez kilka minut, aż warzywa będą chrupiące, a kurczak dobrze ugotowany.
  • Podawaj z ugotowanym brązowym ryżem lub makaronem soba.
  • Gotowe danie posyp posiekaną kolendrą, pietruszką lub pomiń ten punkt 😉

Pamiętaj, że możesz dowolnie dopasować ten przepis do swoich preferencji smakowych dodając różne przyprawy lub sosy w odpowiednich według Ciebie proporcji.

Smacznego!

Komentarze

Co o tym myślisz?