W taką piękną i słoneczną pogodę jak dziś szkoda mi było tracić czas na długie stanie w kuchni i przygotowywanie posiłku, dlatego też postawiłam na sprawdzone i szybkie dania – kremową zupę z zielonych szparagów oraz makaron także ze szparagami jako drugie danie (przepis).
składniki:
- 1 l bulionu warzywnego (użyłam zamrożonego sprzed kilku dni)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 szalotki
- 4 małe ziemniaki (użyłam młodych)
- 1 mały por (część zielona, uprzednio umyta)
- kilka kropel tabasco
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Szparagi płuczemy, odkrajamy twarde końcówki a łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną szalotkę, pokrojonego pora i ziemniaki (w łupinkach). Gdy warzywa zmiękną całość przekładamy do garnka, dodajemy bulion, szparagi i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wyciągamy kilka główek szparagowych do ozdoby, resztę miksujemy na gładki krem.
Przekładamy do miseczek, ozdabiamy główką szparagową, skrapiamy (lub nie) tabasco. Zupę można podać także z grzankami, koperkiem, kwaśną śmietaną – jak kto lubi.
Co o tym myślisz?