Kremowa zupa z dyni i pieczonych batatów

Pierwszą dynię w tym roku kupiłam dobry miesiąc temu. W międzyczasie zmajstrowałam już ze dwa kremy ze sprawdzonego przepisu, puree do obiadu, muffinki o które dopominały się dzieciaki, a wczoraj z racji pojawienia się gości, sernik dyniowy, o którym będzie oddzielny post, oraz kolejną zupę, choć tym razem w nowej, ulepszonej wersji z pieczonymi batatami i tymiankiem.

Niewielka modyfikacja zupy dyniowej, którą namiętnie zajadaliśmy się w zeszłym sezonie, pozwoliła mi na odkrycie zupełnie nowego i jakże ciekawego smaku! Najbardziej znaną i najchętniej kupowaną odmianę dyni, hokkaido zamieniłam na dynię prowansalską, która nieco zmieniła smak zupy, dodałam także pieczone bataty, które dodały nieco słodkości. Chili nadało lekko pikantnego charakteru, a tymianek nadał przyjemnego, cytrynowego aromatu. Tym sposobem wyszła naprawdę baaaaaaaaaaaaaaaardzo smaczna, kremowa zupa dyniowo-batatowa o pięknym, intensywnie żółtym kolorze.

 

składniki:

  • 500 g dyni (tym razem użyłam odmiany prowansalskiej)
  • 2 średnie bataty
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • świeża papryka chili (ilość wedle uznania)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 l bulionu (lub mniej jeśli zupa ma być bardzo gęsta)
  • sól lub sos sojowy do smaku
  • prażone migdały (można zastąpić grzankami, pestkami dyni, słonecznika)

Pozbawioną skórki dynię kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni, do czasu aż warzywo zmięknie. W międzyczasie obrane ze skórki i pokrojone w talarki bataty, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 °C na ok 15-20 min. Miękkie bataty przekładamy wraz z oliwą na patelnię z dynią, dodajemy posiekany czosnek, imbir, kardamon, cynamon i chili. Dusimy pod przykryciem ok 5 min, po czym dolewamy mleko kokosowe, po kolejnych kilku minutach bulion. Trzymamy na małym ogniu ok 15 minut, aby smaki dobrze się połączymy. Całość miksujemy do konsystencji kremowej. Na koniec doprawiamy do smaku solą i/lub sosem sojowym.

Podajemy ze świeżym tymiankiem i prażonymi migdałami.

 

Komentarze

Jedna odpowiedź do „Kremowa zupa z dyni i pieczonych batatów”

  1. Awatar jaglusia

    Kocham takie zupki! 🙂

Co o tym myślisz?