Kilka ziemniaków, piękny zielony por, kawałek pachnącego selera, szczypta aromatycznych przypraw i nieco mleczka kokosowego. Tyle właśnie trzeba, by zrobić smaczną, rozgrzewającą kremową zupę w wersji wegańskiej – bez bulionu, bez mięsa.
Zupa krem z ziemniaków, pora i selera – składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 por
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml (1 szkl) mleka kokosowego
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej do smaku
- szczypta kardamonu
- opcjonalnie – odrobina sosu sojowego
dodatki do kremu: grzanki, pestki np. dyni lub słonecznika, koperek, szczypiorek, kolendra, świeżo mielony pieprz, mielona papryka np. wędzona do dekoracji
Obrane ziemniaki wraz z porem gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu warzywa odcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe, czosnek, całość miksujemy na gładki, pozbawiony grudek krem. Dodajemy przyprawy, miksujemy ponownie w celu wymieszania się smaków.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Lubisz zupy o konsystencji kremu? Spróbuj też zupa krem z buraków z rukolą i jajkiem sadzonym
Co o tym myślisz?