Kiedy temperatury za oknem dochodzą do trzydziestu kresek powyżej zera, mało komu chce się jeszcze gotować. Leżeć się nie chce, a co dopiero stać w kuchni nad gotującym się obiadem…
Chłodniki, kremy, owoce – to jest to! Proste, zdrowe i co najważniejsze, szybkie w przygotowaniu.
Dziś przepis na pyszny krem z awokado, z lekką nutą świeżej mięty wprost z mojego balkonowego ogródka, soczystymi pestkami granatu i dla chętnych, chipsami z szynki. Bez gotowania!
krem z awokado
- awokado (wybierajmy te miękkie, dojrzałe, 2 szt)
- jogurt naturalny (ok 600 ml)
- świeże liście mięty (garść)
- sok z cytryny (do smaku, ilość wedle uznania)
- sól do smaku
- olej tłoczony na zimno np. ze słonecznika, rydzowy lub z pestek dyni (do skropienia)
- granat (1 owoc)
- opcjonalnie – szynka parmeńska
- mleko – jeśli konsystencja kremu będzie zbyt gęsta
sposób wykonania:
Pozbawione pestki i skórki awokado miksujemy z liśćmi świeżej mięty i jogurtem naturalnym na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
Na suchą patelnię kładziemy cienkie paski szynki parmeńskiej i smażymy po obu stronach na chipsa.
Miętowy krem z awokado przelewamy do niewielkich miseczek, dekorujemy chipsem oraz pestkami granatu, całość delikatnie skrapiamy smakowym olejem.
…
Miłośników kremowych zup, zapraszam na pozostałe moje przepisy, które znajdziecie tutaj
…
Inspiracją dzisiejszego obiadu stała się dla mnie Anika Ćwiek, która ów chłodnik przygotowała w finałowym odcinku Masterchef junior.
Co o tym myślisz?