Nugatella to domowy, zdrowy i niezwykle prosty krem orzechowy. Bez konserwantów, bez sztucznych dodatków, bez utwardzaczy, bez całej tej tablicy Mendelejewa dostępnej w wielu produktach tego typu, od których uginają się sklepowe półki. Domowy krem to zaledwie cztery składniki: orzechy, prawdziwe kakao, mleko migdałowe i miód z pszczyńskiej pasieki.
Pomysł, choć standardowo nieco przeze mnie zmodyfikowany podsunęła mi Marta z jadlonomia.com
jak zrobić domową nutellę:
- orzechy laskowe (lub mieszanka, u mnie włoskie i laskowe w proporcji pół na pół, 100 g)
- miód (2 łyżki)
- kakao holenderskie (2 czubate łyżki)
- mleko (użyłam migdałowego, 10 łyżek)
Orzechy przekładamy na blachę (lub naczynie żaroodporne) i zapiekamy ok 8 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu orzechy laskowe warto oczyścić z gorzkawej w smaku skórki. Jak to zrobić? Uprażone orzechy przekładamy do bawełnianej ściereczki kuchennej w której obtaczamy orzechy lub wsypujemy do słoika i energicznie nim potrząsamy. W obu przypadkach łupinki powinny same oddzielić się od orzecha.
Przebrane orzechy miksujemy na proszek, po czym dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ponownie aż do uzyskania gładkiego kremu.
Tak przygotowany krem orzechowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów takich jak lody czy naleśniki. Schłodzony w lodówce osiągnie gęstszą konsystencję i idealnie nada się jako smarowidło do pieczywa.
Smacznie, szybko i zdrowo!
Jeśli szukasz innych, kulinarnych inspiracji zapraszam na bloga
Co o tym myślisz?