domowy krem orzechowy

Nugatella – domowy krem orzechowy

Nugatella to domowy, zdrowy i niezwykle prosty krem orzechowy. Bez konserwantów, bez sztucznych dodatków, bez utwardzaczy, bez całej tej tablicy Mendelejewa dostępnej w wielu produktach tego typu, od których uginają się sklepowe półki. Domowy krem to zaledwie cztery składniki: orzechy, prawdziwe kakao, mleko migdałowe i miód z pszczyńskiej pasieki.

Pomysł, choć standardowo nieco przeze mnie zmodyfikowany podsunęła mi Marta z jadlonomia.com

jak zrobić domową nutellę:

  • orzechy laskowe (lub mieszanka, u mnie włoskie i laskowe w proporcji pół na pół, 100 g)
  • miód (2 łyżki)
  • kakao holenderskie (2 czubate łyżki)
  • mleko (użyłam migdałowego, 10 łyżek)

Orzechy przekładamy na blachę (lub naczynie żaroodporne) i zapiekamy ok 8 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu orzechy laskowe warto oczyścić z gorzkawej w smaku skórki. Jak to zrobić? Uprażone orzechy przekładamy do bawełnianej ściereczki kuchennej w której obtaczamy orzechy lub wsypujemy do słoika i energicznie nim potrząsamy. W obu przypadkach łupinki powinny same oddzielić się od orzecha.

Przebrane orzechy miksujemy na proszek, po czym dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ponownie aż do uzyskania gładkiego kremu.

Tak przygotowany krem orzechowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów takich jak lody czy naleśniki. Schłodzony w lodówce osiągnie gęstszą konsystencję i idealnie nada się jako smarowidło do pieczywa.

Smacznie, szybko i zdrowo!

Jeśli szukasz innych, kulinarnych inspiracji zapraszam na bloga

 

Komentarze

Co o tym myślisz?