Konfitura z czerwonej cebuli, zwana też cebulowym chutney to moje ostatnie kulinarne odkrycie, które całkowicie zmieniło moje podejście do tematu cebuli.
Bo punkt widzenia, zależy od sposobu… przyrządzenia. Ostra, wyciskająca łzy u największego nawet twardziela cebula, została w końcu poskromiona. Towarzystwo miodu i cukru w zaledwie kilka minut nadało jej łagodności oraz cudownej słodyczy, ocet nadał wyrazistego charakteru a zdecydowany pieprz idealnie podkręcił smak.
Chutney z cebuli to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju potraw. Idealnie sprawdzi się na zimno, jako składnik kanapek, dodatek do serów czy wędlin (na przykład domowej roboty schabu), ale też i potraw na ciepło, szczególnie tych mięsnych. Jest banalnie prosty, tani i nieziemsko smaczny, dlatego warto zrobić go od razu w większej ilości, umieścić w słoikach i zawekować.
konfitura z cebuli – przepis
- cebula czerwona (5 średnich)
- cukier trzcinowy (4 łyżki)
- miód (4 łyżki)
- czerwone wytrawne wino (pół szklanki, ok 125 ml)
- ocet winny (ok 1/4 szkl)
- sól i pieprz do smaku
Obraną ze skóry cebulę kroimy na cienkie plastry i przekładamy do garnka. Posypujemy cukrem, dodajemy miód, niewielką ilość wina i gotujemy bez przykrycia na niewielkim ogniu. Kiedy cukier i miód całkowicie się rozpuszczą dolewamy ocet. Gotujemy ok 5 minut, a następnie dolewamy pozostałą część wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy 15-20 minut (w zależności od rodzaju kuchenki) do czasu aż cebula zmięknie (ale jednocześnie nie straci chrupkości) a sos się zredukuje.
Idealna konfitura z cebuli to taka, która łączy w sobie trzy smaki – słodki, kwaśny i pikantny.
Tak przygotowane chutney przekładamy do słoika. Po przestygnięciu trzymamy w lodówce.
…
Co o tym myślisz?