Według Wikipedii, owsianka to potrawa przyrządzana z płatków owsianych i mleka. Tradycyjną polską owsiankę przyrządza się bez żadnych dodatków, ze szczyptą soli lub na słodko. Przez biegaczy jest wprost uwielbiana bo nie dość, że szybka w przygotowaniu to właśnie za pomocą różnych dodatków za każdym razem może smakować inaczej. No i dodaje energii.
W diecie osób z celiakią niedozwolone jest spożywanie wielu produktów zbożowych, w tym płatków owsianych, dlatego też dobrym ich zamiennikiem mogą być wiórki kokosowe.
Dziś proponuję zamiennik owsianki klasycznej, owsiankę kokosową. Oto przepis:
- szklanka wody lub w wersji de luxe mleka kokosowego (kupione w sklepie ze zdrową żywnością, gdyż te nie mają w swoim składzie konserwantów)
- łyżka wiórków kokosowych
- łyżka nasion lnu
- łyżka nasion CHIA (tzw. szałwia hiszpańska)
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- garstkę orzechów włoskich
Smacznego!
Co o tym myślisz?