Po weekendzie intensywnego lepienia pierogów z przeróżnym farszem zostało mi trochę mięsa mielonego. Na szybko trzeba było je wykorzystać …
Hmm… a gdyby tak mięso połączyć ze świeżymi warzywami, zawinąć w pszenny placek i wrzucić na grilla?
kebab po polsku
- tortilla
- kapusta (użyłam pak choi ale świetnie sprawdzi się także pekińska lub lodowa)
- pomidor
- cebula (użyłam czerwonej)
- ogórek świeży
- groszek cukrowy
- świeże zioła – u mnie kolendra
- opcjonalnie – ser żółty
- mięso – tu pełna dowolność – świetnie sprawdzą się pozostałości z obiadu
sos jogurtowo-czosnkowy:
- jogurt naturalny
- czosnek
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić kebab? Wyjątkowo łatwo, bynajmniej ten w prostej, polskiej wersji. Placek tortilli smarujemy sosem jogurtowo czosnkowym a następnie układamy na nim nasze ulubione dodatki, czyli co kto lubi, co kto może, co kto ma. Nafaszerowaną tortillę zawijamy ściśle w rulon i zapiekamy na grillu elektrycznym, który jednocześnie podpiecze nam zarówno dół jak i górę placka. Jeśli nie mamy takiego urządzenia wystarczy zwykła patelnia lub piekarnik, ale tu, placek warto zawinąć nitką, by się nie rozwinął.
…
Wprawdzie ja użyłam mięsa mielonego, ale tak naprawdę każde inne także się sprawdzi – szczególnie takie, które pozostało nam z obiadu – pieczeń, mięso w sosie czy mięso z zupy.
…
Sprawdź co jeszcze można zrobić z mięsa mielonego i tortilli
Co o tym myślisz?