Klasyczne tiramisu przygotowuje się z biszkoptów maczanych w mieszance kawy i amaretto oraz kremu z serka mascarpone, cukru i żółtka. Jamie Oliver w swojej książce „30 minut w kuchni” przedstawia swój pomysł na ten włoski deser. Całkowicie inny, choć równie ciekawy w smaku.
Jako że weekend za pasem poproszona zostałam przez domowników o zrobienie deseru. Pysznego rzecz jasna! Nie zastanawiając się długo chwyciłam sprawdzoną już książkę Jamiego i znalazłam przepis na niecodzienną, cytrusową wersję tiramisu bez użycia jajek. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła proporcji, bo te, podane w książce zupełnie mi nie pasowały…
tiramisu
- pomarańcza (1 szt, według przepisu z książki 3 szt, co uważam za przegięcie, no chyba że zamiarem autora są biszkopty pływające w soku)
- limoncello (ilość wedle uznania)
- podłużne biszkopty (100 g)
- mascarpone (500 g, według przepisu z książki 250 g a co moim zdaniem jest jednak ciut za mało i tworzy bardzo cienką warstwę kremu)
- cukier puder (1 czubata łyżka, według oryginalnego przepisu 2)
- mleko (użyłam 1,5% ok 100 ml)
- cytryna (1/2 szt)
- wanilia (ziarna, pasta lub ekstrakt, 1 łyżeczka)
- owoce sezonowe (użyłam malin, ilość wedle uznania)
- gorzka czekolada (polecam te z zawartością kakao powyżej 70%, ilość wedle uznania choć Jamie sugeruje 1 tabliczkę co uważam jednak za duże przegięcie)
Wyciśnięty sok z pomarańczy łączymy z limoncello. Tu powinna być zachowana równowaga między słodyczą a alkoholem, choć oczywiście to kwestia baaaaaaaardzo mocno indywidualna.
Na dnie naczynia układamy warstwę biszkoptów po czym obficie skrapiamy je powstałym płynem. W oddzielnej miseczce mascarpone łączymy z cukrem pudrem, wanilią, startą skórką i sokiem z cytryny oraz mlekiem. Całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
Powstały krem rozprowadzamy równomiernie na biszkoptach, posypujemy malinami i startymi na tarce (lub obieraczce do warzyw!) wiórkami czekolady.
Naczynie przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce minimum godzinę.
…
Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na klasyczne, włoskie tiramisu zajrzyjcie tutaj
Co o tym myślisz?