No dobra, zakochałam się!
Mój przyjaciel jest dość niski, w pasie całkiem szeroki, ma oryginalną, ciekawą cerę, cudowny zapach, wyborny smak. Wzbudza pożądanie zarówno wśród kobiet jak i mężczyzn w różnym wieku… Mówią o nim „burger”. Uwielbia towarzystwo soczystych pomidorów i egzotycznego awokado…
składniki na burgery:
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 1 średnia cebula (użyłam czerwonej)
- 1 torebka kaszy jaglanej (100 g)
- 1 ząbek czosnku polskiego
- 10 pomidorów suszonych w zalewie
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka oleju sezamowego (można pominąć, chociaż polecam!)
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, czubrica zielona, mielony imbir, kardamon, mix przypraw do warzyw rozmarynowy (skład: sól morska, czosnek, gorczyca, cebula, rozmaryn, chilli, pieprz, mięta, kolendra, majeranek, bazylia, ekstrakt z rozmarynu)
przygotowanie:
Zmielone mięso przekładamy do miseczki, dodajemy zeszkloną na łyżce oliwy cebulę i czosnek, pokrojone w drobną kostkę pomidory, oliwę z oliwek, olej sezamowy, natkę pietruszki, ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki – wielość wedle uznania – o grubości ok 1 cm i smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni (z nieprzywierającym dnem lub na domowym grillu elektrycznym), po 4 min z każdej ze stron (warto sprawdzić jednego kotleta, czy mięso jest odpowiednio wysmażone).
Czas na sałatkę z awokado…
- 2 dojrzałe awokado
- ok 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łodyga selera naciowego
- sól i pieprz do smaku
- sok z 1/2 limonki (lub cytryny)
Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę, kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy przepołowione na pół pomidorki, pokrojony w bardzo drobną kosteczkę seler, całość doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytrusa. Mieszamy.
Przepis znalazłam na stronie kwestiasmaku.com. Nie byłabym sobą, gdybym go nieco nie zmodyfikowała, tak „po mojemu”, do czego i Was zachęcam. Bawcie się smakami, eksperymentujcie w kuchni!
Co o tym myślisz?