Namiastka lata w środku zimy, a co! Korzystanie z domowych grilli elektrycznych (lub patelni grillowej) to super pomysł, szczególnie gdy za oknem temperatury sięgają -15 stopni. Przypominają nieco letnie grillowanie na świeżym powietrzu a przede wszystkim pozwalają na przygotowanie zdrowego, beztłuszczowego posiłku w bardzo szybkim czasie, szczególnie jeśli zdecydujemy się na mięso drobiowe, owoce morza lub warzywa.
Grillowany filet z kurczaka w orientalnym sosie to jest TO!
Mięso warto zamarynować sobie dzień wcześniej, aby dobrze przeszło smakiem użytej marynaty i aby dnia następnego jedynie wrzucić je na „ruszt”. Tym razem zamiast wieloskładnikowej zalewy skorzystałam z sosu sojowego. Mięso wyszło przyjemnie aromatyczne i soczyste.
składniki (2 -3 porcje):
- filet z piersi kurczaka (lub indyka)
- sos sojowy (użyłam Kikkoman) ok 8 łyżek
- czerwona papryka
- czerwona cebula
- ryż basmati
słodki sos do kurczaka:
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 3 łyżki miodu (lekko podgrzanego)
Mięso kroimy w kostkę lub paski, jak kto woli, przekładamy do miseczki i polewamy sosem sojowym. Odkładamy do lodówki na ok 30 minut.
Zamarynowane mięso grillujemy. Przed podaniem polewamy słodkim sosem. Podajemy z ugotowanym ryżem i grillowanymi warzywami.
grill elektryczny – mała rzecz a cieszy :))
Co o tym myślisz?