Francuska „Foie de poulet”, niemiecka „Hühnerleber”, angielska „Chicken liver”, a po polsku „wątróbka drobiowa”.
Tu nie ma za dużo co gadać, albo się ją lubi, albo nienawidzi. Innej opcji nie ma. Jednych odrzuca sam wygląd wątróbki, innych dość specyficzny smak.
Wątróbka w polskich domach zazwyczaj podawana jest jako danie duszone lub grillowane, najczęściej podawane z podsmażaną cebulą. Jest ona także składnikiem domowego pasztetu. Pomijając tu kwestie estetyczne i smakowe, warto wspomnieć, że wątróbka jest bogatym źródłem żelaza, wit. B12, kwasu foliowego i wit. A, która wzmacnia odporność organizmu, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, a także poprawia wzrok.
potrzebne składniki (porcja dla 2 osób):
- 25 dag wątróbki drobiowej
- 2 kiwi
- 2 mandarynki
- 2 garści roszponki lub innej sałaty
- sól i pieprz do smaku
- łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- odrobina soku z cytryny
Wątróbkę delikatnie solimy i podsmażamy kilka minut z każdej strony na rozgrzanym maśle. Na talerzu układamy roszponkę, obrane i pokrojone w plastry kiwi oraz mandarynkę. Sałatę polewamy odrobiną oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Co o tym myślisz?