Granola, to nic innego jak chrupiąca mieszanka płatków zbożowych i dowolnych bakalii. Jest ona bardzo prosta do zrobienia i niezwykle zdrowa. Świetnie smakuje jako dodatek do jogurtu naturalnego, choć nie ukrywam, że świetnie podjada się ją na sucho. Ot taki zdrowy zamiennik słodyczy 😉 Bez zbędnego cukru i tłuszczu, zawiera za to cenne witaminy i sporo błonnika, będzie więc idealna dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.
Jogurt z domową granolą i owocami to rewelacyjny, energetyczny posiłek.
składniki:
- płatki owsiane
- suszona żurawina
- rodzynki
- orzechy włoskie
- migdały (posiekane na drobniejsze kawałki, oczywiście możecie użyć płatków migdałowych)
- ziarna słonecznika
- miód
Bakalie wkładamy do miseczki, zalewamy miodem i mieszamy by składniki skleiły się ze sobą. Blachę lub duże naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy naszą mieszankę. Rozkładamy na całej powierzchni. Pieczemy w temp 185 °C do czasu, aż składniki ładnie się zarumienią (ok 15 min) i odstawiamy do wystygnięcia. Granola dopiero po ostygnięciu będzie chrupiąca.
Przekładamy do pojemniczka 🙂
Jedna mała uwaga. Jeśli chcecie by Wasza domowa granola dotrwała choćby do śniadania, warto przygotować ją przed pójściem spać, by po prostu jej nie podjadać (ciepła także smakuje wyśmienicie!)
Co o tym myślisz?