Domowa chrupiąca granola

Granola, to nic innego jak chrupiąca mieszanka płatków zbożowych i dowolnych bakalii. Jest ona bardzo prosta do zrobienia i niezwykle zdrowa. Świetnie smakuje jako dodatek do jogurtu naturalnego, choć nie ukrywam, że świetnie podjada się ją na sucho. Ot taki zdrowy zamiennik słodyczy 😉 Bez zbędnego cukru i tłuszczu, zawiera za to cenne witaminy i sporo błonnika, będzie więc idealna dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Jogurt z domową granolą i owocami to rewelacyjny, energetyczny posiłek.

składniki:

  • płatki owsiane
  • suszona żurawina
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • migdały (posiekane na drobniejsze kawałki, oczywiście możecie użyć płatków migdałowych)
  • ziarna słonecznika
  • miód

Bakalie wkładamy do miseczki, zalewamy miodem i mieszamy by składniki skleiły się ze sobą. Blachę lub duże naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy naszą mieszankę. Rozkładamy na całej powierzchni. Pieczemy w temp 185 °C do czasu, aż składniki ładnie się zarumienią (ok 15 min) i odstawiamy do wystygnięcia. Granola dopiero po ostygnięciu będzie chrupiąca.

Przekładamy do pojemniczka 🙂

Jedna mała uwaga. Jeśli chcecie by Wasza domowa granola dotrwała choćby do śniadania, warto przygotować ją przed pójściem spać, by po prostu jej nie podjadać (ciepła także smakuje wyśmienicie!)

 

 

Komentarze

Jedna odpowiedź do „Domowa chrupiąca granola”

  1. […] (przepis, można oczywiście użyć gotowej, sklepowej–>patrzcie na […]

Co o tym myślisz?