Czy zastanawialiście się kiedyś skąd pochodzi ryba, którą właśnie smażycie? Wiele ryb, nawet tych dziko żyjących i sprzedawanych w sklepach pochodzi z łowisk, które nie są kontrolowane. W ten sposób w niektórych miejscach mórz i oceanów ryb jest już coraz mniej.
Naprzeciw temu wychodzi inicjatywa MSC, której celem jest zapewnienie stabilności łowisk a nie rabunkowe łowienie wszystkiego co popadnie w dowolnych ilościach. Jeżeli nie będziemy wspierać takich pomysłów, nasze wnuki mogą rybę traktować jako rzadki i niezwykle drogi rarytas. Idąc zatem do sklepu zwracajcie uwagę na produkty oznaczone znakiem MSC (dotyczy produktów pakowanych przemysłowo, w folie, kartony i słoiki) – świadczących o tym, że kupujecie rybę dziko złowioną, z kontrolowanych łowisk. Możecie też znaleźć produkty ze znakiem ASC, które oznaczają ryby i owoce morza z kontrolowanych hodowli. Tak niewiele wystarczy, abyśmy dołożyli swoją cegiełkę do zachowania równowagi mórz i oceanów i zarazem jedli smacznie i odpowiedzialnie.
Czym jest MSC? MSC (Marine Stewardship Council) to niezależna, międzynarodowa organizacja, która od 20 lat działa na rzecz ochrony dzikiej natury i oceanów. Produkty oznaczone niebieskim znakiem znajdziecie w większości sklepów, zarówno dyskontowych jak i dużych marketów.

produkty ze znakiem MSC
Kociołek bosmański to przepis, który podczas inauguracji akcji „Zawsze dzikie MSC” zaprezentowała nam Daria Ładocha.

„Zawsze dzikie” – kampania MSC na rzecz ochrony dzikiej natury oceanów
kociołek bosmański
- cebula biała (1 szt)
- czosnek (1 duży ząbek)
- papryka zielona/żółta (1 szt)
- masło (50 g)
- pomidory w puszce pelatti (1 puszka)
- ziemniaki (150 g)
- bulion rybny lub warzywny (500 ml)
- wędzona papryka (15 g)
- liść laurowy (2 szt)
- ziele angielskie (3 kulki)
- sól i pieprz do smaku
przygotowanie:
- Pokrój rybę w dużą kostkę, dopraw solą i pieprzem. Odłóż do lodówki.
- Na maśle zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę i zmiażdżony czosnek. Dodaj wędzoną i świeżą paprykę, smaż 3 minuty, po czym dodaj pomidory i smaż kolejne 3 do 4 minut. Dodaj małe kostki ziemniaków i zalej bulionem, dopraw zielem angielskim i liściem laurowym. Gotuj przez co najmniej 10 minut pod przykryciem.
- Dodaj obtoczoną w mące ziemniaczanej i podsmażoną rybę, gotuj przez kolejne 10 minut.
Nie mieszaj zbyt często, by ryba się nie rozleciała. Potrząsaj jedynie patelnią lub rondlem żeby potrawa nie przywarła do dna.
Smacznego!
…
Lubisz ryby? Co powiesz na pastę z wędzonego halibuta?