Jamie Oliver i jego książka „30 minut w kuchni” to jak dla mnie pozycja absolutnie genialna! Pięćdziesiąt fantastycznych przepisów na proste i niezwykle smaczne obiady, wszystko to w zaledwie kilkanaście minut. Dosłownie! I od razu uprzedzam pytanie – nie, nie są to dania gotowe z paczek, które zalewa się wodą lub wstawia do mikrofali. Jamie Oliver w swojej kuchni wykorzystuje świeżych warzyw, sporo ryżu i mnóstwo aromatycznych przypraw i co dość istotne – produkty ogólnodostępne.
Dziś dla odmiany czerwone curry z boczniakami (przepis Jamiego przewidywał wprawdzie krewetki, ale nie mogłam ich dostać więc zamiennie użyłam boczniaków), ryż z herbatą jaśminową i tajska sałatka z ogórka.
czerwone curry:
- 2 pędy trawy cytrynowej
- papryka chilli (ilość wedle uznania)
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście limonki
- 2 czerwone papryki
- 4 łyżki oliwy
- pęczek świeżej kolendry
- 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- ok 3 cm świeżego imbiru
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 limonki
- 200 g groszku cukrowego
- 300 g boczniaków (można zastąpić tofu, filetem z kurczaka lub krewetkami)
Paprykę płuczemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i kładziemy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 10 minut. Trawę cytrynową pozbawiamy końców oraz zewnętrznych liści. Łodygi rozgniatamy tępą częścią noża i przekładamy do malaksera. Dodajemy chilli, obrany czosnek, liście limonki, kolendrę, pieczoną paprykę, przecier pomidorowy, imbir oraz sos rybny, sos sojowy i olej sezamowy. Całość miksujemy do konsystencji gęstej pasty.
Rozgrzaną patelnię skrapiamy oliwą, dodajemy pokrojone w paski boczniaki (lub zamienniki – tofu, kurczaka lub krewetki), smażymy ok 2-3 minut na średnim ogniu po czym dodajemy łyżkę pasty curry z malaksera i znów smażymy 2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej tego samego, w którym wcześniej piekliśmy paprykę) i zapiekamy ok 8-10 minut w temperaturze 185 stopni.
Patelnię na której wcześniej smażyliśmy boczniaki (lub zamienniki) ponownie skrapiamy oliwą, dodajemy groszek cukrowy i resztę pasty curry. Smażymy ok 4 minut a następnie dolewamy wstrząśnięte mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu ok 8 minut.
sałatka z ogórka:
- ok 2 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 limonka
- 1 średni długi ogórek
- odrobina papryczki chilli (ilość wedle uznania)
- garść świeżej kolendry
- opcjonalnie owoce granatu
składniki na sałatkę z ogórka
nieco wyjedzona… 🙂
Imbir obieramy i chilli siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy sos sojowy, oliwę i olej sezamowy i sok z limonki. Obieraczką do warzyw tniemy ogórka na długie wstążki, odrzucając wodnisty środek. Całość mieszamy, posypujemy kolendrą i owocami granatu, podajemy od razu.
ryż z herbatą jaśminową:
- kubek ryżu
- 2 torebki herbaty jaśminowej lub 1 kwiat jaśminu
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
Do garnka wsypujemy ryż, dodajemy oliwę, torebki herbaty, całość zalewamy wrzątkiem, lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem ok 7 minut, a następnie garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kolejne 7 minut.
Wszystkie dania podajemy na stół i zapraszamy rodzinę na obiad 🙂
Jeśli jesteście fanami curry to polecam Wam także inny, równie ciekawy przepis made by James Oliver – zielone curry z fasolką i makaronem ryżowym
Co o tym myślisz?