Cykoreczki to wiosenne wydanie kanapek, tyle, że zamiast pieczywa, używa się cykorii. Cykoria chętnie spożywana jest przez osoby będące na diecie odchudzającej, gdyż jest niskokaloryczna (100 g cykorii to tylko 17 kcal!). To niepozornie wyglądające warzywo jest cennym źródłem wielu witamin, min. A, B, B1, B2, C, E i K oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor, kwas foliowy. Cykoria usprawnia metabolizm, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia odporność organizmu, pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Takich wersji „zdrowszych kanapek” może być całe mnóstwo. Wszystko zależy od tego, co lubicie lub w przypadku osób będących na diecie, co możecie jeść. Ja dziś zrobiłam je z serkiem Almette, którego akurat miałam w lodówce i bardzo fajnym salami, które kupiłam podczas tygodnia włoskiego w Lidlu.
składniki:
- cykoria
- orzechy włoskie
- serek typu Almette
- salami Strolghino (lub inna dobrej jakości)
- oliwa z oliwek
- gęsty krem na bazie octu balsamicznego
Liście cykorii dokładnie myjemy i wysuszamy. Orzechy włoskie kroimy na drobne kawałki i wkładamy je do cykorii. Dodajemy odrobinę serka oraz plasterek salami. Skrapiamy oliwą z oliwek i kremem balsamicznym.
Smacznego!
Co o tym myślisz?