Cykoreczki, czyli zdrowsza wersja kanapek

Cykoreczki to wiosenne wydanie kanapek, tyle, że zamiast pieczywa, używa się cykorii. Cykoria chętnie spożywana jest przez osoby będące na diecie odchudzającej, gdyż jest niskokaloryczna (100 g cykorii to tylko 17 kcal!). To niepozornie wyglądające warzywo jest cennym źródłem wielu witamin, min. A, B, B1, B2, C, E i K oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor, kwas foliowy. Cykoria usprawnia metabolizm, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia odporność organizmu, pomaga oczyścić organizm z toksyn.

Takich wersji „zdrowszych kanapek” może być całe mnóstwo. Wszystko zależy od tego, co lubicie lub w przypadku osób będących na diecie, co możecie jeść. Ja dziś zrobiłam je z serkiem Almette, którego akurat miałam w lodówce i bardzo fajnym salami, które kupiłam podczas tygodnia włoskiego w Lidlu.

składniki:

  • cykoria
  • orzechy włoskie
  • serek typu Almette
  • salami Strolghino (lub inna dobrej jakości)
  • oliwa z oliwek
  • gęsty krem na bazie octu balsamicznego

Liście cykorii dokładnie myjemy i wysuszamy. Orzechy włoskie kroimy na drobne kawałki i wkładamy je do cykorii. Dodajemy odrobinę serka oraz plasterek salami. Skrapiamy oliwą z oliwek i kremem balsamicznym.

Smacznego!

 

Komentarze

Jedna odpowiedź do „Cykoreczki, czyli zdrowsza wersja kanapek”

  1. […] dni temu, zrobiłam cykoreczki, a że zostało mi jeszcze trochę tego warzywa, postanowiłam je wykorzystać  i zrobić zupę. […]

Co o tym myślisz?