Co można zrobić na śniadanie z jajka? Jajecznica? – była, jajko na twardo? – było, jajko na miękko? – było, pasta z jajek? – była. Coś innego? – nie było. No to poeksperymentujemy 🙂
potrzebne składniki:
- jajka
- kilka plasterków boczku (można pominąć, jeśli jesteście na diecie odchudzającej)
- kilka pomidorów suszonych (w oleju, można użyć świeżych jeśli jesteście na diecie odchudzającej)
- 1/2 awokado
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie)
Jajko delikatnie rozbijamy, białko przekładamy do jednej miseczki, a żółtko do drugiej. Białko z dodatkiem soli i przypraw ubijamy na sztywno, po czym przekładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 175 °C. Ściętę od spodu białko za pomocą łopatki ostrożnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. W środku białka robimy dziurkę i wkładamy w nią żółtko. Całość zapiekamy przez kilka minut, aż białko zacznie zmieniać kolor.
Z awokado, pomidorów i boczku (zarumieniony bez tłuszczu na patelni) robimy szaszłyki. Podajemy razem z zapiekanym jajkiem oraz pieczywem.
Smacznego!
Co o tym myślisz?