Sobota. Cieszę się, że w końcu mogłam się wyspać. Tego właśnie było mi trzeba. Zresztą chyba nie tylko mi, gdyż dziś wszyscy, jakbyśmy mieli wbudowany budzik wstaliśmy o 10!!
Bez pośpiechu, bez stresu, w piżamach zjedliśmy wspólnie rodzinne śniadanie. Sobota i niedziela to jedyne dni, kiedy możemy sobie na to pozwolić. W tygodniu nie ma szans, każdy żyje według własnego harmonogramu, dlatego też tak uwielbiam weekendy.
Oprócz standardowego talerza z warzywami, wędlinami i serami zrobiłam dziś sałatkę. I to wcale nie z sałaty, ale taką naprawdę sytą, treściwą i mega zdrową. Zniknęła zanim zdążyłam do końca wypić kawę 🙂
składniki:
- 1 średnia cukinia
- 2 marchewki
- 1 szkl kaszy jaglanej
- garść oliwek (dodałam zielonych)
- 1 kulka mozzarelli
- 1 awokado
- 1 łyżka koperku
- 1 jabłko (najlepiej kwaśne)
- 1 łyżka nasion chia
sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka ziół (użyłam prowansalskich)
- sól i pieprz do smaku
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone awokado, oliwki, obrane i pokrojone jabłko, ugotowaną na parze (al dente) marchewkę, pokrojoną mozzarellę, koperek oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Sałatka najlepiej smakuje, kiedy jest lekko schłodzona (pół godzinki wystarczy)
Smacznego!
Co o tym myślisz?