Kuchnia azjatycka uważana jest za jedną z najbardziej zdrowych, wyrazistych i najsmaczniejszych na świecie. Tworzy ją mieszanka niezwykle aromatycznych przypraw, kontrastowych dodatków w postaci dużej ilości świeżych warzyw i owoców, ryżu i makaronu. Niestety, w Polsce kuchnia ta nie cieszy się dobrą sławą, choćby dzięki azjatyckim barom serwującym dania powstałe z produktów bardzo niskiej jakości, smażonych na starym oleju i nafaszerowanych glutaminianem sodu. No cóż… ma być tanio i dużo. Zdrowo to tylko wtedy, gdy ugotujemy sobie sami w domu, z produktów, w które sami się zaopatrzymy, co niniejszym uczyniłam 🙂
Tak oto powstał azjatycki obiad – fasolka po wietnamsku, choć nieco zmodyfikowana, którą podpatrzyłam u Marty na blogu jadłonomia.com i ostro-kwaśna zupa Tom Yum w spolszczonej wersji, którą wykombinowałam metodą prób i błędów pod swój własny gust. Wyszło smacznie, szybko, tanio i zdrowo 🙂
fasolka po wietnamsku

- fasolka szparagowa
- czosnek (2 ząbki)
- olej (użyłam rzepakowego, 1łyżka)
- olej sezamowy (1 łyżka)
- cukier (1 łyżka)
- ocet ryżowy (2 łyżki)
- sos sojowy (2 łyżki)
Obraną z końcówek fasolkę szparagową gotujemy ok 2 minut w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie pokrojony czosnek podsmażamy na oleju (rzepakowym i sezamowym) z dodatkiem cukru. Trzymamy na średnim ogniu ok minuty. Kiedy cukier zacznie się karmelizować dodajemy ocet ryżowy i sos sojowy. Całość mieszamy. Po chwili dodajemy odcedzoną fasolkę. Smażymy kilka minut, cały czas mieszając tak, by sos pokrył wszystkie warzywa.
Tak przygotowana fasolka rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Może stanowić samodzielny posiłek, może być też dodatkiem do dania głównego lub składnikiem sałatki lub kanapki.
zupa tom yum

- woda (500 ml)
- pieczarki (ok 8-10 szt)
- krewetki (ok 15 szt)
- mleko kokosowe (6 łyżek)
- pomidory krojone w puszcze (lub pomidorki koktajlowe, ok 15 szt)
- koncentrat pomidorowy (3 łyżki)
- pasta Tom Yum (3/4 opakowania, dostępna w sklepach na dziale kuchnie świata)
- sos sojowy do smaku
- sos rybny do smaku (najlepszy jest ten oryginalny, który dostać możemy w azjatyckich sklepach)
- limonka do smaku
- kolendra
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy pieczarki, krewetki oraz pomidory. Trzymamy na średnim ogniu kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz pastę tom yum, mleko kokosowe i ćwiartkę limonki (lub sok). Całość mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.
Zupę przed podaniem posypujemy kolendrą.
…
Jeśli lubicie dania typu azja express, koniecznie spróbujcie także wołowiny po azjatycku
Co o tym myślisz?