Ostatnie dni sprawiły, że na chwilę zapomniałam jaką mamy porę roku. Dzisiejsza pogoda przypomniała mi jednak, że nadeszła jesień. Mgliście, szaro a na dodatek chłodno. Postanowiłam zatem zrobić na obiad coś lekkiego, ale jednocześnie rozgrzewającego. No i kolorowego.
Być może właśnie ta dzisiejsza, jesienna pogoda sprawiła, że od razu na myśl przyszło mi zrobienie dania z wykorzystaniem dyni. Proste, smaczne, zdrowe a do tego szybkie.
Istnieje kilka odmian dyni. Różnią się one kształtem, kolorem i smakiem. Dziś wybrałam jedną, z moim zdaniem najsmaczniejszych, hokkaido. Jest ona mniejsza niż pozostałe, ma delikatny, lekko słodki smak i intensywny pomarańczowy kolor. Zawiera całe mnóstwo witamin, mikro i makroelementów. Znajdziemy tu między innymi: potas, żelazo, wapń a także witaminy z grupy B, C, które uszczelniają naczynka krwionośne, witaminę E, zwaną „witaminą młodości”, oraz znacznie więcej prowitaminy A (beta karotenu) niż posiada marchew.
Dynia posiada działanie zasadotwórcze, polecana jest więc osobom z zakwaszonym organizmem, przypisuje się jej także działanie antynowotworowe, a to za sprawą zawartych w niej antyoksydantów. Jest niskokaloryczna. Podsumowując – warzywo idealne 😉
składniki:
- 1/2 kg dyni (użyłam hokkaido)
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 średni por
- 3 ząbki czosnku
- ok 3 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego (osoby z celiakią nie dodają)
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 szkl bulionu warzywnego
- świeża kolendra (jeśli nie lubicie możecie użyć bazylii, szczypiorku lub natki pietruszki)
- ryż (użyłam naturalnego)
bulion warzywny (wystarczy na dwie porcje dania curry. Jeśli nie zużyjecie, można zamrozić i wykorzystać do innego dania)
- 2 l wody
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 mały seler
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka ziarenek pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 listków laurowych
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany czosnek, imbir, pokrojoną w kostkę paprykę i por. Kiedy warzywa zmiękną dokładamy pokrojoną w kostkę dynię i trzymamy na palniku ok 10 min. Do miseczki wlewamy ciepły bulion, dodajemy pastę curry oraz mleko kokosowe i dokładnie mieszamy, po czym całość wlewamy do warzyw. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż dynia stanie się miękka, ale nie rozgotowana. Dodałam także pokrojoną marchewkę i pietruszkę z bulionu.
Podajemy z ryżem. Całość posypujemy kolendrą.
Smacznego!
Jedno przemyślenie o “Aromatyczne curry z dyni w wersji wege”