Dziś lekkostrawny i zdrowy deser zrobiony na bazie mleka, migdałów i ryżu. Idealny dla osób będącej na diecie bezglutenowej. Ryż zawiera sporą dawkę białka, błonnika i witamin z grupy B, migdały są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, magnezu, korzystanie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają także poziom cholesterolu i zwalczają wolne rodniki.
Do tego bogate w witaminy owoce i nasiona chia, które zawierają kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, witaminę E, B1 i B3 oraz cenne minerały takie jak magnez, wapń, fosfor, cynk i niacynę a także sporą dawkę błonnika, który korzystnie wpływa na układ trawienny. Jednym słowem deser idealny!
potrzebne składniki (porcja dla 3-4 osób):
- 1 szkl obranych migdałów
- 3 szkl mleka (użyłam 0,5%)
- 1 szkl ryżu
- 2 łyżki miodu
- dowolne owoce
- 4 łyżeczki nasion chia
Migdały miksujemy z mlekiem i gotujemy, po czym dodajemy ugotowany w lekko osolonej wodzie ryż. Ponownie gotujemy, ok 3-4 min. Na koniec dodajemy miód. Przekładamy do miseczek. Podajemy z dowolnymi owocami i nasionami chia (opcjonalnie).
Smacznego!
Co o tym myślisz?