Almondzianka czyli deser z migdałów i ryżu

Dziś lekkostrawny i zdrowy deser zrobiony na bazie mleka, migdałów i ryżu. Idealny dla osób będącej na diecie bezglutenowej. Ryż zawiera sporą dawkę białka, błonnika i witamin z grupy B, migdały są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, magnezu, korzystanie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają także poziom cholesterolu i zwalczają wolne rodniki.

Do tego bogate w witaminy owoce i nasiona chia, które zawierają kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, witaminę E, B1 i B3 oraz cenne minerały takie jak magnez, wapń, fosfor, cynk i niacynę a także sporą dawkę  błonnika, który korzystnie wpływa na układ trawienny. Jednym słowem deser idealny!

potrzebne składniki (porcja dla 3-4 osób):

  • 1 szkl obranych migdałów
  • 3 szkl mleka (użyłam 0,5%)
  • 1 szkl ryżu
  • 2 łyżki miodu
  • dowolne owoce
  • 4 łyżeczki nasion chia

Migdały miksujemy z mlekiem i gotujemy, po czym dodajemy ugotowany w lekko osolonej wodzie ryż. Ponownie gotujemy, ok 3-4 min. Na koniec dodajemy miód. Przekładamy do miseczek. Podajemy z dowolnymi owocami i nasionami chia (opcjonalnie).

Smacznego!

Komentarze

Jedna odpowiedź do „Almondzianka czyli deser z migdałów i ryżu”

Co o tym myślisz?