wegetarianskie

  • Fioletowe jajka, czyli proste i efektowne czary mary

    Fioletowe jajka, czyli proste i efektowne czary mary

    Nic nie poradzę na to, że uwielbiam eksperymentować w kuchni. Przyznaję się bez bicia, że do wielu oczywistych przepisów często dodaję nieoczywiste przyprawy. I wychodzi z tego najczęściej coś fajnego. Oprócz przypraw bardzo lubię też wszelakie dodatki, które sprawią, że danie będzie nie tylko świetnie smakowało, ale też i pięknie wyglądało. Wszak je się także oczami.…

  • Kokosowy pudding z chia, mango i sosem truskawkowym

    Kokosowy pudding z chia, mango i sosem truskawkowym

    Wczoraj, zanim poszłam spać, przygotowałam sobie na dzisiejsze śniadanie, pudding z nasionami chia. Całe to „przygotowanie” to tak naprawdę podgrzanie mleka kokosowego, wsypanie do niego nasion i pomieszanie. Dzięki temu przez noc nasiona napęczniały a rano pudding był prawie gotowy. Prawie, bo po takim „leżakowaniu” jest zazwyczaj trochę za gęsty, trzeba go więc nieco rozrzedzić, dolewając…

  • Tatar z suszonych pomidorów i ogórków kiszonych

    Tatar z suszonych pomidorów i ogórków kiszonych

    Otwierasz rano oczy i zza żaluzji widzisz wdzierające się do pokoju słońce. Na dodatek słupek rtęci wskazuje coraz wyższe temperatury, co napawa radością i świadczy już tylko o tym, że mamy wiosnę! Czas więc na lżejsze śniadania i jeszcze więcej kolorowych potraw. Dzisiejsza pogoda zachęciła mnie do przygotowania na śniadanie zupełnie czegoś innego – tataru z suszonych…

  • Gratin Dauphinois – prosta zapiekanka z ziemniaków

    Gratin Dauphinois – prosta zapiekanka z ziemniaków

    Gratin Dauphinois to jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej, wywodzące się z południowo-wschodniego regionu Francji, Dauphiné. Danie to, najprościej określić można, jako zapiekanka z ziemniaków. W Polsce, ziemniaki zazwyczaj zjada się w wersji gotowanej, jako dodatek do mięsa lub ryb. Robi się z nich także frytki, a także placki ziemniaczane, rzadziej zapiekanki. A szkoda, bo zapiekanki ziemniaczane są…

  • Kopytka – jedno danie w kilku odsłonach

    Kopytka – jedno danie w kilku odsłonach

    Kopytka, poznańskie „szagówki” to danie, które w moim domu rodzinnym pojawiało się najczęściej wtedy, gdy przyjeżdżała do nas babcia Basia. Za każdym razem podziwiałam ją za to, że chce jej się to robić, bo choć do zrobienia kopytek potrzebne są jedynie dwa składniki – ziemniaki i mąka, to cała ta zabawa z ugniataniem ciasta, wałkowaniem, krojeniem, gotowaniem…

  • Żeby ludzie byli najedzeni, a krowom żyło się dostatniej czyli wizyta w Krowarzywa

    Żeby ludzie byli najedzeni, a krowom żyło się dostatniej czyli wizyta w Krowarzywa

    Ścisłe centrum, sąsiedztwo „Dzień dobry TVN” i zupełnie niepozorny lokal, za to istny raj dla tych, co to mięsa ani produktów pochodnych do ust nie wezmą. O czym mowa? Krowarzywa to niewielki lokal, który specjalizuje się w nietypowej kuchni wegańskiej. Okazuje się, że moda na burgery dotarła także do świata wegan i wegetarian. Serwowane tu…

  • Jaglak – zdrowsza wersja jabłecznika

    Jaglak – zdrowsza wersja jabłecznika

    Babskie spotkania zawsze są cudowne i zawsze wnoszą do naszego życia coś nowego. Do środowej kawki, Izka upiekła ciasto. I to nie byle jakie, ale dietetyczne! Przecież od zawsze i zawsze większość z nas jest na diecie, więc żadne tam kremy i cukier. Na dodatek owo dietetyczne ciasto, okazało się być zdrowym ciastem, gdyż powstało z kaszy…

  • Kuskus ze szpinakiem, miętą i granatem

    Kuskus ze szpinakiem, miętą i granatem

    W większości polskich sklepów znaleźć całkiem pokaźny asortyment produktów importowanych, w tym owoce. Niemal wszystkie wyglądają pięknie i egzotycznie, jednak nie zawsze są smaczne. Granat, który dość często gości w mojej kuchni to przykład owocu, który z kolei do urodziwych nie należy, za to smakuje wybornie. Jest on zaliczany do grupy tzw. „superowoców”, co oznacza, że…

  • Potrawka z cukinii i fasolki szparagowej z pęczakiem

    Potrawka z cukinii i fasolki szparagowej z pęczakiem

    Cukinia, nazywana też kabaczkiem to nic innego, jak jedna z odmian dyni zwyczajnej. Na polskich stołach podawana jest w wersji surowej, gotowanej, duszonej, marynowanej, pieczonej lub smażonej. Cukinie należą do warzyw niskokalorycznych (100 g cukinii to ok 15 kcal), dzięki czemu są chętnie spożywane przez osoby będące na diecie odchudzającej. Zawierają witaminę B1, C, PP,…

  • Bezmięsne spring rolls z chrupiącą marchewką i mango

    Bezmięsne spring rolls z chrupiącą marchewką i mango

    Dziś wpadł mi w ręce przepis Jana Paszkowskiego, którego znalazłam w gazetce Piotr i Paweł. Azjatyckie klimaty uwielbiam, wszystkie składniki do dzisiejszej przekąski miałam w domu więc od razu wzięłam się do roboty. Spring rollsy, bo o nich dziś mowa, zwane także sajgonkami lub wiosennymi naleśnikami to bardzo popularne danie kuchni azjatyckiej. Nadziewane zazwyczaj nadzieniem…