Śniadanie

  • Domowe pesto z brokuła

    Domowe pesto z brokuła

    Pesto z bazylii zna niemal każdy. Niezwykle prosty, bardzo zdrowy i nieziemsko smaczny dodatek do makaronów czy kanapek (świetne zamiast masła!). Gotowy produkt można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym, ale można zrobić je samemu w domu i to wcale nie posiadając większych zdolności kulinarnych. Dobre pesto może powstać niemal z każdego warzywa, dziś padło na brokuły. składniki:…

  • Figa niekoniecznie z makiem i pasternakiem

    Figa niekoniecznie z makiem i pasternakiem

    Zamiast narzekać, że weekend się skończył i znów poniedziałek czy wtorek, warto zastanowić się, co może poprawić nam od rana humor? Szczerze mówiąc nie znam nikogo, komu nie uśmiechnęłaby się micha na widok takiego śniadanka! Świeżutki chlebek pełnoziarnisty domowej roboty (przepis znajdziecie tutaj), rukola, odrobina kiełków dla zaostrzenia smaku, schłodzony camembert, słodka figa i nieco kremu…

  • Owsianka na zimno z nasionami chia i borówką

    Owsianka na zimno z nasionami chia i borówką

    Czas owsiankowy uważam za otwarty! Dziś nietypowo, bo z nasionami chia i na zimno. Do tego pół banana oraz garść świeżutkich borówek, całość delikatnie osłodzona łyżką miodu. Dzień można zaczynać! Energii powinno starczyć do kolejnego posiłku 🙂 … a wieczorkiem w planach bieganie!   składniki: 1 szkl mleka (krowie, migdałowe, sojowe lub ryżowe) 5 łyżek…

  • Lazurowa sałatka z Cagnes-sur-Mer

    Lazurowa sałatka z Cagnes-sur-Mer

    Lazurowe Wybrzeże to dla mnie czyste, turkusowe morze, kamienista plaża, długie promenady otoczone palmami, świeżutkie, tanie ryby i owoce morza, a przede wszystkim intensywny smak i zapach różnorodnych przypraw wyczuwalnych niemalże w każdym daniu. Tak było ponad 10 lat temu, tak było i tym razem. Nic się nie zmieniło. Jedynie turystów jakby więcej. W naszej kuchni zawsze królowały…

  • Waniliowa owsianka na zimno (bez gotowania) z sosem truskawkowym

    Waniliowa owsianka na zimno (bez gotowania) z sosem truskawkowym

    Kolejna owsiankowa wariacja, tym razem na zimno i podana w szklance. Chyba śmiało mogę powiedzieć, że to taki deser na śniadanie. Wanilia, którą dodałam do mleka nadała całości przyjemnego smaku. No i ten sos truskawkowy… pycha! składniki: 2 szkl mleka 1 laska wanilii 1 łyżka miodu 10 łyżek płatków owsianych 450 g jogurtu naturalnego (typ…

  • Lekka sałatka z kiełkami stir-fry i dressingiem sweet basil

    Lekka sałatka z kiełkami stir-fry i dressingiem sweet basil

    Nie ma to jak lato – przyjemne temperatury za oknem i dostępność warzyw i owoców sezonowych. Jak dla mnie, mogłoby trwać wiecznie! Oj tak! I like it! Dziś na szybko pyszna sałatka z truskawkami, chrupiącymi kiełkami stir-fry i ciekawym, słodko-bazyliowym sosem. Co to dużo mówić? – smacznie, lekko i szybko. Taka sałatka to idealny pomysł na…

  • Sałatka sezonowa z bobem w roli głównej

    Sałatka sezonowa z bobem w roli głównej

    W końcu doczekałam się sezonu na bób! Na szczęście jego cena spada (pierwszy wysyp tego rarytasu kosztował 23 zł!!), można więc zacząć szaleć i kombinować w kuchni. Bób, znany także jako „fasola fava” to najstarsza jadalna roślina strączkowa, która uprawiana była już w starożytności. Warto włączyć go do codziennej diety nie tylko ze względu na smak i cenne…

  • Owocowa pizza – idealna na upały

    Owocowa pizza – idealna na upały

    Wprawdzie upału dziś nie ma, co tu dużo mówić – jak na czerwiec, to jest dość chłodno, jednak gdy upragnione, wakacyjne temperatury nadejdą, warto wiedzieć, gdzie znaleźć orzeźwienie 🙂 Każdy ma swoje sposoby na radzenie sobie z upałem, u nas świetnie sprawdzają się wszelakie koktajle, lemoniady i schłodzony, świeżutki arbuz! A jeśli dodamy do tego inne…

  • Salate de lentilles et fromage de chèvre, czyli sałatka z soczewicą i serem kozim

    Salate de lentilles et fromage de chèvre, czyli sałatka z soczewicą i serem kozim

    Całkiem niedawno wpadła mi w ręce gazetka z Biedronki, w której oprócz standardowej reklamy, znalazło się kilka przepisów kuchni francuskiej. Wszelakie gazetki i książki kulinarne uwielbiam i choć nie zdarzyło się jeszcze, by podpasowały mi wszystkie propozycje, to zawsze wśród nich znajdzie się coś, co po prostu muszę zrobić! Tym razem, tym „cosiem” okazała się…

  • Domowy jogurt miętowy z truskawkami, granolą i orzechami włoskimi

    Domowy jogurt miętowy z truskawkami, granolą i orzechami włoskimi

    Chciałoby się powiedzieć jak w reklamie „Kiedy dorwie Cię mały głód…” – sięgnij po jogurt. W sumie rozwiązanie banalnie proste i przyznaję, że i ja kiedyś po takie sięgałam. Problem w tym, że w nadziei, że zjemy coś zdrowego i smacznego, zazwyczaj sięgamy po jogurty „owocowe” (bo przecież owoce to samo zdrowie!?), które owocowe są…