ryba

  • Śledzie w sosie z kawy, miodu i musztardy – przepis na świąteczne danie prosto ze Szwecji

    Śledzie w sosie z kawy, miodu i musztardy – przepis na świąteczne danie prosto ze Szwecji

    Z jakich produktów słynie Szwecja? Jakie przyprawy znajdziemy w szwedzkiej kuchni? W czym tkwi tajemnica szwedzkiego „lagom”? oraz jakie obowiązkowe dania znajdziemy na świątecznym, szwedzkim stole? O tym rozmawialiśmy dziś podczas wizyty w Ambasadzie Szwecji z Michałem Godyniem, szefem kuchni w rezydencji ambasadora, z którym wspólnie przygotowywaliśmy najbardziej znane, bożonarodzeniowe skandynawskie potrawy… Śledzie w sosie…

  • Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

    Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

    Kilkanaście minut przygotowywania, czterdzieści minut pieczenia czyli mniej niż godzina w kuchni i voila! – obiad gotowy. łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim łosoś norweski surowy (filet ok 300 g) szpinak baby (1 opak, można użyć mrożonego) czosnek (2 ząbki) masło (1 łyżka) sól i pieprz do smaku dowolna przyprawa do ryb (patrzcie na skład!)…