Przekąski

  • Japońska przekąska – liście klonu w tempurze

    Japońska przekąska – liście klonu w tempurze

    Mówią, że pieniądze i jedzenie leżą na ziemi, trzeba się tylko po nie schylić, co niniejszym dziś uczyniłam. Pieniędzy wprawdzie nie znalazłam, znalazłam za to mnóstwo pięknych liści klonu, które wykorzystam do dzisiejszej przekąski. „Momiji tempura”, czyli liście w tempurze to jedna z najbardziej popularnych, ulicznych przekąsek w Japonii, szczególnie w Osace. Nazwa tej niecodziennej przekąski wzięła się od…

  • Owocowa pizza – idealna na upały

    Owocowa pizza – idealna na upały

    Wprawdzie upału dziś nie ma, co tu dużo mówić – jak na czerwiec, to jest dość chłodno, jednak gdy upragnione, wakacyjne temperatury nadejdą, warto wiedzieć, gdzie znaleźć orzeźwienie 🙂 Każdy ma swoje sposoby na radzenie sobie z upałem, u nas świetnie sprawdzają się wszelakie koktajle, lemoniady i schłodzony, świeżutki arbuz! A jeśli dodamy do tego inne…

  • Jabłko, gruszka i pietruszka – mix & go

    Jabłko, gruszka i pietruszka – mix & go

    Dzięki uprzejmości firmy Severin, mam okazję testować stojący blender kielichowy, który wyposażony w kilka innowacyjnych funkcji, nazwany został przez producenta Multimikserem (model SM 3737). Podstawa miksera wykonana ze szczotkowanej stali nierdzewnej, wyposażona jest w silnik o mocy 500 wat. Szczerze mówiąc miałam wątpliwości, czy taka moc będzie wystarczająca, by dokładnie zmiksować owoce, twardsze warzywa, a nawet bakalie,…

  • Kiszone cytryny

    Kiszone cytryny

    Od razu mówię, nie zwariowałam 😉 W Polsce kisimy ogórki, a bardziej wprawieni, także kapustę. Są jednak kraje, w których nie kisi się ani ogórków, ani kapusty, a cytryny. Takie frykasy spotkać możemy przede wszystkim w kuchni północnoafrykańskiej, głównie w Maroku, Tunezji i Algierii, gdzie stanowią dodatek do wielu potraw regionalnych, np. tażinu, rosołu drobiowego,…

  • Marchewkowe szaleństwo – zdrowe chipsy z marchewki

    Marchewkowe szaleństwo – zdrowe chipsy z marchewki

    W życiu nie sądziłam, że to powiem – uwielbiam marchewkę! Do niedawna kojarzyła mi się ona ze szkolną stołówką, gdzie serwowana była ze dwa, trzy razy w tygodniu jako paskudna w smaku i zapachu papka, na dodatek z groszkiem, do którego też nabrałam wstrętu. Wstręt ten towarzyszył mi przez długie lata i to nie tylko…

  • Chipsy jarmużowe – hit czy kit?

    Chipsy jarmużowe – hit czy kit?

    Zacznijmy od tego co to jest ten jarmuż? A no jarmuż, który już w starożytności był jednym z najpopularniejszych warzyw zielonych w Europie to odmiana kapusty. Charakteryzuje się podłużnymi, dość twardymi i mocno pofałdowanymi liśćmi w kolorze zielonym bądź fioletowym. Obecnie jarmuż znajdziemy w tradycyjnych potrawach kuchni holenderskiej, brazylijskiej czy portugalskiej. W Polsce na długo zapomniany, dziś…

  • Domowa chrupiąca granola

    Domowa chrupiąca granola

    Granola, to nic innego jak chrupiąca mieszanka płatków zbożowych i dowolnych bakalii. Jest ona bardzo prosta do zrobienia i niezwykle zdrowa. Świetnie smakuje jako dodatek do jogurtu naturalnego, choć nie ukrywam, że świetnie podjada się ją na sucho. Ot taki zdrowy zamiennik słodyczy 😉 Bez zbędnego cukru i tłuszczu, zawiera za to cenne witaminy i…

  • Śniadanie do łóżka

    Śniadanie do łóżka

    No i jak ich tu nie kochać? Dziś dzieci przyniosły mi do łóżka śniadanie, banan i mleko! „Mamuś, żebyś miała dla nas siłę” 🙂 Każdemu życzę takich miłych niespodzianek 🙂 … miłego dnia, I pamiętajcie o aktywności!     Zobacz też: Racuchy jabłkowo-bananowe Energetyczne placki białkowe z bananem i płatkami owsianymi Domowa chrupiąca granola Smaczna…

  • Energetyczne placki białkowe z bananem i płatkami owsianymi

    Energetyczne placki białkowe z bananem i płatkami owsianymi

    Wczoraj Patryk poprosił mnie o zrobienie Tiramisu. Jednym z jego głównych składników są żółtka. Z białkami zazwyczaj jest problem i często po prostu się je od razu wylewa, albo odstawia w szklaneczce do lodówki z nadzieją, że może się do czegoś przydadzą. Tylko, że to „może” może nigdy nie nadejść i ostatecznie, białko po spędzeniu kilku dni…

  • Racuchy jabłkowo-bananowe

    Racuchy jabłkowo-bananowe

    Wika poprosiła mnie dzisiaj o zrobienie racuchów. Całe wieki ich nie robiłam, więc zjadłyśmy z przyjemnością, choć  przyznam, że stanie w kuchni nad rozgrzaną patelnią, przy takich upałach do przyjemnych nie należy. Na szczęście samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki są niemal zawsze dostępne w każdym domu. potrzebne składniki (wychodzi ok 20 szt):…