pomysł na śniadanie

Sałatka z batatem

Sałatka ze słodkim ziemniakiem, nic dodać, nić ująć tylko jeść! Zdrowo, szybko (pomijając czas pieczenia kiedy to w zasadzie w kuchni nie jestem potrzebna) i smacznie. sałatka z batatem bataty (2 średnie szt) pomidory koktajlowe (ok 10-12 szt) dymka – część zielona (porządna garść) rukola (lub tak jak w moim przypadku – roszponka) feta (ilość […]

Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli

Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli to kolejna propozycja z biedronkowej gazetki z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, którą skusiłam się zrobić. Jak dla mnie super, choć oczywiście zmieniłam sos i zamiast proponowanego sosu z oliwy, octu z białego wina i sosu piri piri zrobiłam najprostszy sos winegret, który moim skromnym zdaniem jest dużo bardziej wyrazisty i […]

Naleśniki z mąki jaglanej z sosem wiśniowym, imbirem i miodem

Naszła mnie dziś ochota na naleśniki. To zawsze dobry i sprawdzony sposób na szybki, całkiem lekki obiad, wszak nie zawsze musi być mięcho i pyry 😉 Tym razem zamiast standardowej wersji z mąką pszenną postanowiłam, że poeksperymentuję z mąką jaglaną, którą ostatnio nabyłam drogą kupna w jednym z marketów. Do tego nieco jogurtu naturalnego i […]

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w koszulce

Wiosna za oknem, wiosna w sercu i wiosna na talerzu bo jakżeby inaczej! Lekka sałata, do tego intensywny tuńczyk, chrupiący groszek cukrowy, aromatyczny winegret i jajko w koszulce – mój pomysł na wiosenne śniadanie. Dzień dobry czwartek 🙂 przepis na winegret: oliwa (6 łyżek) ocet winny (1 łyżka) musztarda (tu najlepiej sprawdza się sarepska – […]

Owsianka z cynamonem, migdałami i rabarbarem

Środek maja, za oknem deszcz zamiast słońca i „aż” 8 stopni. Nie wiem czy płakać, czy mimo wszystko cieszyć się, że to jednak nadal temperatura na plusie. Zamiast lekkiej, orzeźwiającej sałatki na śniadanie, dziś sięgnęłam po coś sprawdzonego, co nie tylko rozgrzeje mnie od środka, ale też doda mi energii na resztę dnia – płatki […]

Przepis na wegański tatar i barszcz czerwony bez zakwasu

Restrykcyjna dieta i powracające uczucie głodu potrzebą wynalazków! Kiedy po ugotowaniu barszczu zostało mi sporo warzyw – głównie buraki, marchew, pietruszka i seler, zaczęłam zastanawiać się cóż mogę z nimi zrobić? Wpadłam na pomysł, że może warzywa zetrę, zapiekę i wyjdzie mi z tego pseudo pasztet. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Ów pasztet, z racji wykorzystania […]

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej – dzień 5

Powracające problemy zdrowotne i standardowa już w Polsce spychologia lekarzy sprawiły, że postanowiłam wziąć sprawy we własne ręce – dieta Dąbrowskiej… Dieta dr Ewy Dąbrowskiej, znana też pod nazwą kuracja owocowo-warzywna to rodzaj leczniczej głodówki, dostarczającej organizmowi ok 600-800 kalorii dziennie. Dzięki tak małej podaży kalorii organizm przestawia się na odżywianie endogenne czyli wewnętrzne i zaczyna trawić nagromadzone […]

Sałatka z tuńczykiem i przepis na sos winegret

Sałatka z tuńczykiem, bobem, pomidorami, cebulą, do tego domowy sos winegret to sprawdzony przepis na szybkie, zdrowe fit zarówno śniadanie, lunch jak i kolację. Wykonanie mega proste i mega szybkie, z produktów ogólnodostępnych. sałatka z tuńczykiem: rukola bób (konserwowy lub świeży) pomidory suszone (lub świeże np. koktajlowe) czerwona cebula tuńczyk w sosie własnym (odcedzony. Kupując tuńczyka wybierajmy ten […]

Szybka sałatka ze szpinakiem, kaszą jaglaną, mango i pieczonym kurczakiem

Nie grecka, nie nicejska a jednak smaczna, zdrowa, syta i pożywna. Jakby tego było mało, szybka w przygotowaniu, o ile ma się wcześniej przygotowane mięso drobiowe. Nie tłuste, nie smażone a pieczone pod papierem pergaminowym, dzięki czemu mięso jest cudownie soczyste. Do tego kontrastowe dodatki – słodkawe mango, słonawa feta, kwaskowaty dressing i chrupiące pestki […]

Bruschetta – przepis na pyszne włoskie danie w nowej odsłonie

Bruschetta to jedna z najbardziej znanych i lubianych włoskich przekąsek. Jej podstawą jest chrupiące, najczęściej grillowane i jeszcze ciepłe pieczywo, natarte czosnkiem, polane sporą ilością oliwy. Dodatkami – zazwyczaj pokrojone w kostkę pomidory, świeże zioła, sól i świeżo mielony pieprz. Niektórzy dodają mozzarellę, parmezan albo ricottę. Ja standardowo, robię ją „po swojemu”. składniki: 2-3 pomidory 2 ząbki […]