pomysł na sałatkę

Sałatka z mango, papryką i groszkiem cukrowym

Jedna sałatka a tyle smaków! Z jednej strony słodycz i delikatna cierpkość mango, z drugiej ostrość, kwaśność i słodkość sosu, do tego piękna gra intensywnych kolorów. Wiosna idzie, jak nic! Sałatka z mango stanowić może samodzielne danie, może być też dodatkiem do czegoś bardziej konkretnego tak jak i u nas – do cevapcici (przepis) i […]

Sałatka z batatem

Sałatka ze słodkim ziemniakiem, nic dodać, nić ująć tylko jeść! Zdrowo, szybko (pomijając czas pieczenia kiedy to w zasadzie w kuchni nie jestem potrzebna) i smacznie. sałatka z batatem bataty (2 średnie szt) pomidory koktajlowe (ok 10-12 szt) dymka – część zielona (porządna garść) rukola (lub tak jak w moim przypadku – roszponka) feta (ilość […]

Jamie Oliver i sałatka z selera

Maksimum smaku przy minimum wysiłku i z zaledwie pięciu składników. Takie właśnie mają być dania, które proponuje Jamie Oliver w swojej najnowszej książce „5 składników”. Jak jest naprawdę? Hmm… myślę, że smacznie (tak bynajmniej sugerują zdjęcia, po obejrzeniu których od razu czujemy się głodni), na pewno szybko (w końcu to Jamie!) no ale nie do […]

Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli

Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli to kolejna propozycja z biedronkowej gazetki z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, którą skusiłam się zrobić. Jak dla mnie super, choć oczywiście zmieniłam sos i zamiast proponowanego sosu z oliwy, octu z białego wina i sosu piri piri zrobiłam najprostszy sos winegret, który moim skromnym zdaniem jest dużo bardziej wyrazisty i […]

Sz jak szparagi… sałatka, zupa, chipsy i co jeszcze?

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, zazwyczaj od końca kwietnia do połowy czerwca w zależności od pogody, a ta w tym roku niestety nie była dla nas zbyt łaskawa. Początki sezonu to zazwyczaj szparagi importowane, głównie z Hiszpanii, których cena niestety nie zachęca do zakupu i dochodzi do 25 zł za pęczek. Na szczęście na […]

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w koszulce

Wiosna za oknem, wiosna w sercu i wiosna na talerzu bo jakżeby inaczej! Lekka sałata, do tego intensywny tuńczyk, chrupiący groszek cukrowy, aromatyczny winegret i jajko w koszulce – mój pomysł na wiosenne śniadanie. Dzień dobry czwartek 🙂 przepis na winegret: oliwa (6 łyżek) ocet winny (1 łyżka) musztarda (tu najlepiej sprawdza się sarepska – […]

Szybka sałatka ze szpinakiem, kaszą jaglaną, mango i pieczonym kurczakiem

Nie grecka, nie nicejska a jednak smaczna, zdrowa, syta i pożywna. Jakby tego było mało, szybka w przygotowaniu, o ile ma się wcześniej przygotowane mięso drobiowe. Nie tłuste, nie smażone a pieczone pod papierem pergaminowym, dzięki czemu mięso jest cudownie soczyste. Do tego kontrastowe dodatki – słodkawe mango, słonawa feta, kwaskowaty dressing i chrupiące pestki […]

Sałatka z kaszą jaglaną, jabłkiem, awokado, fetą i czarnuszką

Kolejny raz zrobiłam ten sam błąd – poszłam na zakupy z pustym brzuchem. W jednej chwili w koszyku wylądowały produkty, które jak się potem okazało były już w domu, między innymi cztery opakowania kaszy jaglanej. Doszło piąte… … na szczęście oprócz kaszy miałam też rozpoczętą fetę, kilka awokado, hurtową ilość jabłek, sporą ilość orzechów włoskich od rodziców […]

Sałatka z arbuzem, miętą i grecką fetą

Soczysty arbuz, słonawa grecka feta, świeża, aromatyczna mięta marokańska i słodko-ostra cebula a do tego domowy sos winegret z dodatkiem kwaśnej cytryny to składniki absolutnie genialnej sałatki, która całkiem niedawno stała się prawdziwym hitem na naszym stole. Wiem, wiem… połączenie na pierwszy rzut oka może wydawać się dość kontrowersyjne, jednak uwierzcie mi – smak jest obłędny!  Sałatka z […]

Szybka sałatka z paluszków krabowych

Dziś jeden z prostszych przepisów na lekką i pożywną sałatkę, idealną na lato. Prosta w wykonaniu, smaczna, może stanowić samodzielny posiłek, lub służyć jako dodatek do pieczywa, na przykład tostów. składniki: 1 ogórek długi (lub kilka gruntowych) 6-8 łodyżek dymki 6 paluszków krabowych surimi (dobrej jakości – tu warto porównać procent mięsa krabowego) 1 łyżka sezamu […]