pomysł na przekąskę

Kimchi – przepis na koreańską przystawkę

Kimchi to tradycyjna koreańska przystawka, będąca podstawą każdego posiłku w Korei i jednocześnie baza wielu zup, dodatek do smażonych warzyw czy ryżu. Nazwa „kimchi” pochodzi od chińskiego słowa „chimchae”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza kiszone warzywa. Szacuje się, że w Korei zjada się jej 1,5 mln kimchi ton w ciągu roku! Kimchi uznawane jest za jedną […]

Spring rolls, szparagi i sos satay

Sezon na szparagi niestety dobiega końca. W ramach ostatnich podrygów zrobiłam dziś spring Rolls -bardzo prostą, szybką i smaczną bezglutenową przekąskę, którą można jeść w setkach przeróżnych kombinacji – z mięsem, warzywami, owocami, serem i… czym dusza zapragnie. Do tego aromatyczny sos satay choć do spring Rollsów świetnie pasują też azjatyckie sosy słodko-kwaśne. spring Rolls […]

Pieczone bataty z kozim serem i granatem

Bataty czyli słodkie ziemniaki lub jak kto woli, wilce ziemniaczane odkryłam jakieś dwa lata temu, gdy przeszłam na dietę semiwegetariańską. Oczywiście słodkie ziemniaki w Polsce znane były znacznie wcześniej, jednak ich dostępność ograniczała się przede wszystkim do sklepów ze zdrową żywnością, dlatego też znane były dość wąskiej grupie odbiorców. Bataty w odróżnieniu od naszych zwykłych ziemniaków, […]

Bruschetta – przepis na pyszne włoskie danie w nowej odsłonie

Bruschetta to jedna z najbardziej znanych i lubianych włoskich przekąsek. Jej podstawą jest chrupiące, najczęściej grillowane i jeszcze ciepłe pieczywo, natarte czosnkiem, polane sporą ilością oliwy. Dodatkami – zazwyczaj pokrojone w kostkę pomidory, świeże zioła, sól i świeżo mielony pieprz. Niektórzy dodają mozzarellę, parmezan albo ricottę. Ja standardowo, robię ją „po swojemu”. składniki: 2-3 pomidory 2 ząbki […]

50 twarzy… bobu

No dobra, z tą pięćdziesiątką to może teraz ciut przesadziłam… chociaż, gdyby się uprzeć i zebrać wszystkie dostępne przepisy, myślę, że spokojnie zebrałoby się tyle propozycji. Jedno warzywo, a tyle wersji jego przygotowania. I jedna smaczniejsza od drugiej. W zeszłym roku totalnym hitem była u mnie sałatka z bobem, kuskusem i czarną porzeczką. W tym roku, […]

Bób na ciepło z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Były już szparagi, były truskawki, choć przyznam, że wyjątkowo paskudne w tym roku – kwaśne i zupełnie nietruskawkowe w smaku. Przyszła zatem pora na bób! Zielony, pachnący i świeży, 10 zł za kilogram, bynajmniej na razie. Z kilograma bobu zostało mi pół, resztę zaraz po ugotowaniu wciągnęły dzieci. Z „mojej” połowy zrobiłam na szybko pyszną […]

Przysmak japoński – kiszone rzodkiewki

Ekspertem w dziedzinie kiszenia zawsze była u nas moja mama. Kiedy zbliżał się sezon ogórkowy, samochodem jeździliśmy na Kielecką w Bydgoszczy, gdzie znajdowała się giełda dla hurtowników i gdzie zaopatrywali się właściciele sklepów zwanych warzywniakami. Wprawdzie sklepu nie posiadaliśmy, ale ogórki gruntowe i całe zestawy do kiszenia kupowaliśmy w konkretnych ilościach, jakby nie patrzeć – […]

Chickpeas snack czyli prosta fit przekąska

Ciecierzyca, zwana także grochem włoskim kojarzona jest przede wszystkim z hummusem, niezwykle popularną i smaczną pastą, której jest głównym składnikiem. Ta niepozornie wyglądająca roślina strączkowa bogata jest w witaminy A, E, B1, B2 i PP i składniki mineralne takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, selen. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, wzmacnia odporność organizmu, […]

Japońska przekąska – liście klonu w tempurze

Mówią, że pieniądze i jedzenie leżą na ziemi, trzeba się tylko po nie schylić, co niniejszym dziś uczyniłam. Pieniędzy wprawdzie nie znalazłam, znalazłam za to mnóstwo pięknych liści klonu, które wykorzystam do dzisiejszej przekąski. „Momiji tempura”, czyli liście w tempurze to jedna z najbardziej popularnych, ulicznych przekąsek w Japonii, szczególnie w Osace. Nazwa tej niecodziennej przekąski wzięła się od […]